Prilikom rasprave o izmjenama Zakona o obnovi, koji se proširuje na područje Sisačko-moslavačke i dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije stradale u razornom potresu 29. prosinca, premijer Andrej Plenković podsjetio je što je sve Vlada napravila za unesrećene građane.

- Osigurali smo 120 milijuna kuna interventnih sredstava, oslobodili plaćanja cestarine, donijeli odluku o otpisu računa za struju, plin i grijanje, kao i RTV pristojbe, poreznih davanja na donacije, proglasili katastrofu, prilagodili Stožer za otklanjanje posljedica od potresa, zbrinuli obitelji... - nabrojao je premijer naglasivši kako je državni vrh bio na licu mjesta odmah nakon potresa.

- Došli smo u pomoć našim sugrađanima i čelnicima stradalih jedinica. Prioritet je bila potraga za onima u ruševinama - istaknuo je zahvalivši Crvenom križu, vatrogascima, policiji, HGSS-u, inženjerima, liječnicima, kuharima volonterima i svim građanima koji su se uputili na Banovinu pomoći.

Naglasio je kako još uvijek nemaju razmjere šteta razornog potresa, ali da je iz svih dosad prikupljenih podataka očito da su one goleme, piše 24sata.hr.

- Cjelovitu sliku ćemo imati tek kasnije. Za sada znamo da je u Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno 36.617 zgrada za pregled, od čega ih je 20.370 pregledno. 2575 proglašeno je neupotrebljivo, a 4212 privremeno neupotrebljivo. U Karlovačkoj je prijavljeno za pregled 804 zgrada, u Zagrebačkoj 3587, u Krapinsko-zagorskoj 232, a u Gradu Zagrebu 3110 - naveo je Plenković.

Naručili su, dodao je, 428 stambenih kontejnera od naših proizvođača te 264 mobilne kućice od hotelijera.

- HEP je na mrežu priključio 650 smještajnih objekata - dodao je istaknuvši da su osigurali i prehranu za stanovnike.

- Zahvaljujemo posebno kuharima volonterima koji su dali svoj doprinos i izrazili solidarnost - rekao je.

Na državnom računu su prikupili 77 milijuna kuna, naveo je, a na računu Crvenog križa je preko 40 milijuna kuna.

- Ovo je područje koje je puno propatilo u Domovinskom ratu i koje se još uvijek oporavlja,  zato i jest potpomognuto područje cijela Sisačko-moslavačka županija, osim Siska. Ministarstvo regionalnog razvoja prikuplja podatke o štetama, a onda će se prijaviti za EU sredstva - rekao je dodavši kako su nam mnoge zemlje pomogle.

'Ovo je prilika za ozbiljnu obnovu i revitalizaciju ovog dijela Hrvatske'
Što se tiče izmjena Zakona, obzirom na razmjere šteta i socijalnu ugroženost stanovnika na Banovini, naglasio je, tim stanovnicima će se obnova financirati u 100 postotnom iznosu, za razliku od onih u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, koja ide po modelu 60 posto država, 20 posto lokalne jedinice i 20 posto vlasnici. Obiteljske kuće obnavljat će Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

- Vlada je spremna učiniti sve da pomogne ljudima. Ova tema oko Siska, koja je u medijima, a koja je ispolitizirana zbog lokalnih izbora, ponovit ću još jednom - model 60/20/20 znači sljedeće: 60 posto daje država, 20 bi trebala dati županija, a u Zakonu smo predvidjeli ako ne može županija da će država, 20 posto vlasnik, a ako ne može opet će uplatiti država i izgraditi, odnosno obnoviti objekt, s tim da će upisati založno pravo na tih 20 posto - naglasio je istaknuvši kako nitko ne mora participirati odmah ništa.

- Ništa, vrlo bitan detalj. To piše u nacrtu Zakona. Želimo pronaći konsenzus koji će biti pravičan u Sisačko-moslavačkoj i drugim županijama. Moramo imati Zakon koji je branjiv i koji dugoročno može opstati. Ovo je prilika za ozbiljnu obnovu i revitalizaciju ovog dijela Hrvatske - poručio je.

Pravila Zakona, dodao je, primjenjivati će se i na područja koja bi kasnije mogla bila pogođena potresom, a nisu navedena u njemu.