Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak u Bruxellesu da će hrvatska vlada u idućih nekoliko tjedana donijeti odluku o nabavi borbenih zrakoplova. 

"Proces je pri kraju, istražili smo sve ponude koje su stigle i u sljedećih nekoliko tjedana odluka će biti objavljena", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Riječ je o dugoročnoj strateškoj odluci koja treba osigurati da Hrvatska bude još pouzdaniji partner NATO-a i ojačati našu sigurnost te riješiti pitanje hrvatskih zračnih snaga za sljedećih 30 godina", dodao je. Stoltenberg je istaknuo kako iznimno cijeni hrvatski doprinos NATO-ovim misijama u Afganistanu, Kosovu, Litvi i Poljskoj.

Također je pozdravio činjenicu da je Hrvatska prestala rezati obrambeni proračun i počela ga postupno povećavati. Stoltenberg je rekao i da cijeni hrvatsku potporu Ukrajini, prenosi Hina. 

Plenković je informirao glavnog tajnika NATO-a o stanju u hrvatskom susjedstvu. Izrazio je nadu da će Grčka i Makedonija uskoro riješiti spor oko imena kako bi Makedonija mogla postati članicom NATO-a.

"Hrvatska želi razriješiti sva otvorena pitanja sa zemljama u susjedstvu koja se vuku još od 90-tih. Želimo pridonijeti stabilnosti, jednakosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, osobito Hrvata koji su najmalobrojniji i koji trebaju biti jednakopravni po ustavnim pravima, tim više što se približavaju izbori u listopadu", rekao je Plenković.

"Isto tako jačamo naše odnose sa Srbijom i pozorno pratimo kako ide proces dijaloga između Srbije i Kosova", dodao je Plenković. Stoltenberg je rekao da ga je Plenković izvijestio o razvoju događaja u regiji, u svakoj zemlji posebno, posebice onima koje nisu članice NATO-a. Glavni tajnik je spomenuo i rusko miješanje u unutarnje političke procese u regiji koje je ocijenio "neprihvatljivim".