Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u Mostar i sastao se s hrvatskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Plenković i Čović razgovaraju o unaprjeđenju odnosa u regiji, kao i problemima s kojima se susreću bh. Hrvati.

Kad je riječ o posjetu Mostaru, gdje će Plenković u utorak otvoriti Međunarodni sajam gospodarstva, hrvatski premijer najavio je susrete i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, kao i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

"Zadovoljstvo mi je što sam u Mostaru i što smo zemlja partner. Nadam se da će ovaj sajam doprinijeti većem ulaganju hrvatskih tvrtki u BiH. Očekujem razgovore i o evropskom putu BiH, jer to je tema za koju se Hrvatska snažno zalaže. Mi želimo ubrzati taj put i pomoći jer cijenimo i poštujemo BiH", poručio je Plenković.

Ono što je novinare najviše zanimalo jeste situacija u Agrokoru, koji prolazi kroz teške trenutke uslijed financijske krize te plan koji Vlada Hrvatske priprema.

"Vlada je pripremila Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja", a njime želimo osigurati plan B, kao zaštitu gospodarskog i financijskog sustava Hrvatske, da pomognemo proces rekonstruktiranja i da se postigne dogovor između rukovodstva Agrokora, radnika, dobavljača i banaka", kazao je Plenković.

Dragan Čović kratko je kazao nakon sastanka s Plenkovićem da Mostar želi poslati jasnu poruku kako je gospodarstvo mnogo važnije od politike i da gospodarske teme moraju dominirati.

Plenković se će večeras na večeri susresti s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem gdje će razgovarati o bilateralnim odnosima u regiji, ali i o situaciji u Agrokoru, s obzirom da ta tvrtka zapošljava veliki broj radnika kako u BiH tako i u Srbiji.