Premijer Andrej Plenković obratio se na početku Krimskog summita u Zagrebu.

"Poštovani gosti, predsjedniče Zelenskij, koji prati ovo putem videoveze, još jednom izražavamo snažnu potporu Ukrajini. Drago mi je da se naš susret odvija ovdje. Želim zahvaliti predsjedniku Hrvatskog sabora na odluci da domaćinstvo bude u Zagrebu.

Naša se konferencija održava dok traju brutalni napadi dronovima samoubojicama, da prije zime počine što veću štetu. Ukrajinski je narod pokazao da je snažan i čvrst, da neće dati da se udara na njegov identitet, pokazao je odlučnost da se bori za svoju slobodu i svoj teritorijalni integritet.

Prva naša poruka je da su Krim, Donjeck i Luhansk - Ukrajina. Druga poruka je da vi kao parlamentarci date podršku vašim kolegama u Verhovnoj Radi koji kontinuirano rade pod napadima, vode zemlju u ovako teškim okolnostima, da je vode prema europskoj budućnosti.

Okupili smo se kako bismo dali snažnu poruku, presudnu, svijetu. Dragi prijatelji, Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajini, humanitarno, vojno, domaćinstvo je simbolički da hodamo uz Ukrajinu, da smo s prijateljem u potrebi. Biti na strani Ukrajine je moralan i ispravan čin. Ne biti uz Ukrajinu znači biti uz Kremlj i s njegovim ortacima, biti protiv svih demokratskih načela. Stoga, dragi prijatelji, mi u Hrvatskoj, koji znamo što je agresija, što je sila, itekako cijenimo ukrajinsku borbu za slobodu. Drago nam je da Europa i svijet nisu ponovili greške od prije 30 godina, kada mi kao zemlja nismo imali ovakvu potporu. Hrvatska je bila među prvima koji su poduprli Ukrajinu u želji za neovisnosti. Tuđman je otišao kod njih još 1991."