Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je u ponedjeljak aktualnosti u zemlji. Komentirao je između ostaloga i slučaj Zorana Mamića koji je danas priopćio da će ostati u BiH i tražiti da tamo odsluži zatvorsku kaznu.  Kratko je poručio da se slaže s priopćenjem Ministarstvom pravosuđa.

''Pročitajte ga pa će biti lakše.

Ono je vrlo precizno'', rekao je Plenković, prenosi Dnrvnik.hr.  Na pitanje jesu li u planu kakve promjene u pravosuđu kako bi se ovakvi scenariji u budućnosti izbjegli, premijer kaže da su ''oni uputili na rješenje koje bi ovo moglo spriječiti''. Naime, nakon što je Zoran Mamić zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u Bosni i Hercegovini, o tome se oglasilo Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

"Zakonom o kaznenom postupku propisana je mogućnost izricanja mjere opreza. Te mjere predstavljaju mjere osiguranja okrivljenika u kaznenom postupku.  U skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, mjere opreza mogu trajati dok za to postoji potreba, najdulje do izvršnosti presude kada postoji opasnost od bijega, opasnost od ponavljanja djela ili kada se postupak vodi za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora. O izricanju mjere sud odlučuje u konkretnom slučaju. Slijedom navedenog mjeru opreza, kada se radi o mjerama opreza koje su određene zbog postojanja okolnosti iz članka 123. stavka 1. točaka 1., 3. i 4. ZKP/08, do izvršnosti presude moglo je predložiti i nadležno državno odvjetništvo, a izreći nadležni prvostupanjski sud. Vezano za zahtjev Zorana Mamića za ustupanjem izvršenja kazne zatvora u Bosni i Hercegovini, ističemo kako je presudu u tom predmetu potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske čime je kazna zatvora postala pravomoćna. Ističemo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića, o čijem zahtjevu će odlučivati nadležni sudac izvršenja. Nakon što ovo ministarstvo zaprimi odgovor nadležnog suda o konkretnom predmetu, te ukoliko zaprimi svu potrebnu dokumentaciju, postupit će u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.", priopćilo je Ministarstvo.