Iako su iz vlade jučer nevješto pokušali demantirati da je Plenković izbacio petero znanstvenika koji su potpisali apel upozorenja, upravo to se dogodilo.

Plenković je, podsjetimo, iz Znanstvenog savjeta izbacio Andreju Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petru Klepac, Branku Kolariću i Igora Rudana.

Tko su izbačeni znanstvenici? Sve redom stručnjaci, neki od njih svjetskog glasa

Branko Kolarić je po struci baš epidemiolog, a Petra Klepac i Igor Rudan, iako nisu striktno epidemiolozi, već dugo se bave epidemiološkim istraživanjima odnosno epidemiološkim modelima.

Klepac je, podsjetimo, docentica na uglednoj Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, a doktorirala je na američkom Massachusetts Institute of Technology, vjerojatno najprestižnijem prirodoznanstvenom fakultetu na svijetu. Rudan je doktor javnog zdravstva i genetske epidemiologije, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), UNICEF-a i Svjetske banke te Zaklade Billa i Melinde Gates.

Od samih epidemiologa u Znanstvenom savjetu tako je ostao samo Krunoslav Capak, član vladinog stožera i HDZ-a.

Što se tiče preostalo dvoje znanstvenika koje je Plenković izbacio iz Savjeta Andreja Ambriović Ristović je vrhunska stručnjakinja koja se bavi virusima, dok je Nenad Ban jedan od naših najuglednijih znanstvenika u svijetu, profesor strukturne molekularne biologije na prestižnom Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu. Hrvatskoj javnosti postao je poznat posebno po tome što mu je 2009. za malo izmakla Nobelova nagrada.

U Savjetu ostali Trut i Frka Petešić

Zanimljivo je pogledati i tko je od nestručnjaka ostao u Znanstvenom savjetu vlade nakon što je Plenković izbacio petero vrhunskih znanstvenika.

To su, između ostalih, i predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, čovjek kojem su se poduzetnici smijali zbog lupetanja u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, te Damir Trut, Božinovićev zamjenik u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.