Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska, kao potpisnik Daytonskg mirovnog sporazuma, najzainteresiranija zemlja za europsku budućnost Bosne i Hercegovine, ali i za jednakopravnost Hrvata u BiH.

"Ono što se dogodilo na ovim izborima u BiH, barem kad je riječ o izboru člana Predsjedništva na prostoru Federacije BiH, izigravanje je smisla i duha Daytonskog mirovnog sporazuma. Nije došlo do izbora legitimnog predstavnika, dakle predstavnika za kojeg bi glasovala većina hrvatskog naroda u BiH Dragan Čović je dobio 80 posto glasova Hrvata, a nedostajalo mu je 70.000 glasova da dostigne Željka Komšića. To je poruka Hrvatima u BiH, koju oni ne mogu nikako iščitati kao pozitivnu od većinskog bošnjačkog naroda", rekao je Plenković u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Plenković je, prenosi Klix, naveo da je upravo tu poruku izigravanja duha Daytona temeljito objasnio šefovima država i vlada Europske unije na najvišoj razini i to na vrlo jednostavan način.

"I moram priznati da je većina njih tada potpuno shvatila o čemu je riječ. Zato je i uslijedila podrška, odnosno razumijevanje bugarskog premijera Borisova, mađarskog premijera Orbana, francuskog predsjednika Macrona, španskog premijera Sancheza, dok je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Mogherini također uvažila argumentaciju", naveo je Plenković.

On kaže  kako je dogovoreno da se rasprava o rezultatima izbora u BiH stavi na dnevni red sjednice ministara vanjskih poslova EU-a i da se detaljno vidi kako riješiti pitanje pravednog izbornog zakona čija bi provedba u skladu s presudom Ustavnog suda u slučaju Ljubić onemogućila ovakve scenarije.

"Smatram da bi to bilo u interesu cijele BiH, a ne, kako se to nastoji prikazati, u interesu jedne stranke ili jednog naroda. To je u korist dugoročne stabilnosti Bosne i Hercegovine i dobrih odnosa među svim njenim konstitutivnim narodima, koji i stvarno trebaju biti ravnopravni u institucijama", zaključio je hrvatski premijer.

Bljesak.info