Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon telefonske sjednice Vlade, tema je bila samo jedna – obuzdavanje rasta maloprodajnih cijena goriva.

Odlučili smo i ovaj put intervenirati tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koji se ne nalaze na autocestama. Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14,57, a za benzin na 14,06 kuna, rekao je premijer Plenković dodajući da se to odnosi na 94 posto postaja.

Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu, rekao je premijer.

Na ostalim benzinskim pumpama cijene će biti 13,08 kuna za eurodizel, a benzin 13,50 kuna.

Plenković je također dodao da bi, u slučaju da nije bilo Vladinih mjera, cijena dizela bila 16,64 kune, benzina 15,95 kuna, a plavog dizela 11,83 kune.

Imamo još prostora i u pogledu trošarina i za benzin i na dizel da dođemo na minimum, a i ovakvim mjerama postižemo efekte, rekao je Plenković, a piše N1.

Na pitanje je li realno da će turisti izbjegavati točiti na autocestama i da će se povećati promet na okolnim cestama, Plenković je rekao da misli da neće.

Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, i vi i ja na autocesti bismo platili isto kao netko iz Mađarske, Njemačke… Ne možete u EU-u davati jedne cijene za nekoga iz vaše države, a druge za nekoga tko ima različite tablice. Mi smo uvijek bili na strani vladavine prava i nediskriminacije. Mislim da nije realno da bi svi koji u Hrvatsku dolaze preko autoceste silazili s autoceste i išli u neko malo mjesto, napunili gorivo pa se vratili na autocestu, rekao je Plenković.

Što se tiče mjera koje je Vlada dosad poduzimala, činili smo sve da suzbijemo inflacijske trendove, rekao je Plenković i dodao da je ovo trenutak u kojem udruge za zaštitu potrošača trebaju prozivati sve koji neopravdano dižu cijene i koriste ovaj trenutak da bi se obogatili.

Nakon toga obratio se i ministar financija Zdravko Marić:

Jako puno toga razmatramo, analiziramo, puno toga je na stolu. Malo jesmo, malo nismo zabrinuti, malo nekoga pohvalimo, malo ne. Što se tiče države, 37 lipa je preostalo do minimalne trošarine na benzin i 19 lipa na dizel. To je ono što je ostalo do minimalne razine. Što se tiče same strukture, ovakva mjera sigurno ima svoje reperkusije, kako na velike, organiziranije, tako i na one manje. Ova je mjera definirana na dva tjedna, što će se dalje događati, vidjet ćemo, rekao je Marić.