Misteriozni kupac, koji je samo priopćio da je Argentinac, kupio je proteklog vikenda za 600.000 eura odjeću i osobne predmete nacista na kontroverznoj aukcijskoj prodaji u Munchenu, među kojima je i jakna nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Kupac je, između ostalog, dao 275.000 eura za Hitlerovu jaknu, 3.000 eura za djelimično propalu potkošulju Hermana Geringa, kao i za Hitlerove čarape procijenjene na 18.000 eura, piše njemački tabloid Bild.

Bild je prenio da su kupci na aukciji pretežno bili mladi parovi, stariji ljudi, kao i muškarci s obrijanim glavama i tetovažama.

Kupac je samo kratko rekao da će kupljeni rekviziti biti muzejski eksponati, ne navodeći druge detalje.

Središnje vijeće Židova u Njemačkoj prošlog tjedna izrazio je ogorčenje najavljenom aukcijskom prodajom, ocjenivši je kao "skandaloznu i gnusnu". Prodana odjeća bila je u posjedu nekadašnjeg liječnika američke vojske Johna Latimera, koji je bio zadužen za zdravstvenu njegu optuženih nacista tijekom Nirnbeškog procesa.

Aukcijska kuća "Hermann historica", koja svoje kataloge dijeli samo kupcima, zabranila je novinarima pristup prodaji, navodeći da ne želi "remetiti socijalni mir i povrijediti osjećaje", uz ocjenu da je "potpuno svjesna povijesti Njemačke od 1933. do 1945. godine". Bild je naveo da se novinar lista uspio umiješati među kupce.