Internet, društvene mreže i videoplatforme uvelike su promijenili način na koji danas percipiramo slavne osobe i globalne zvijezde. Mladima više nisu toliko zanimljivi glumci, sportaši i pjevači kao prijašnjih godina, za njih su glavne zvijezde influenceri koji objavljuju fotografije i videozapise na Instagramu i YouTubeu i koji prenose video igranja videoigara putem Twitcha.

Najuspješnije i najpopularnije internetske zvijezde danas zarađuju milijune dolara za sadržaj koji odraslima često nije baš previše jasan niti zanimljiv, a da nam je netko prije 10-15 godina rekao da će anonimni klinci koji su provodili sate i sate igrajući videoigre zatvoreni u svojoj sobi postati profesionalni esportaši koji će živjeti od igranja, pomislili bi da je riječ o šali.

No videoigre i život od igranja nisu šala – dapače, riječ je o biznisu u kojem se vrti veliki novac, dok su najpopularniji gejmeri globalne zvijezde o kojima pišu i govore najutjecajniji svjetski mediji. Jedna od takvih zvijezda, a vjerojatno i najveći influencer gamerskog tržišta jest 27-godišnji Tyler Blevins. Mladić poznat po nadimku Ninja i po frizuri i boji kose koju često mijenja i koji okreće milijune dolara od igranja na servisu Twitch i sponzora, nedavno je ostvario, kako su komentirali neki korisnici društvenih mreža – najlakših milijun dolara do sada.

Iako službene cifre nisu objavljene, dobro upućeni izvori tvrde da je Ninja za nekoliko sati igranja nove igre Electronic Artsa Apex Legends u džep stavio čak milijun dolara – nakon lansiranja igre početkom veljače, EA platio je nekim od najpopularnijih influencera velike svote za promociju igre i streamanje na Twitchu, a najbolje je prošao Ninja.

Njega na Twitchu plati više od 13 milijuna ljudi koji svakodnevno uživaju u prijenosima njegovih igara uživo, a veliki broj njih pratio ga je i dok je igrao Apex Legends i to je vjerojatno bila najbolja reklama za ovu igru koju je EA mogao napraviti. Plaćanje velikih svota Ninji i drugim popularnim gamerima pokazuje promjenu strategije u promociji videoigara te je, čini se, isplativije dati novac influencerima koje prate deseci milijuna ljudi, nego plaćati skupe reklame za TV, komentirali su na Reutersu, piše Zimo.co.