Proračun institucija BiH za narednu godinu trebao bi biti 996 milijuna KM što je prvo povećanje s jedinstvenog računa UNO nakon sedam godina, rekao je nakon sjednice Fiskalnog vijeća Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je rekao da će za narednu godinu s jedinstvenog računa Uprave za neizdravno oporezivanje za institucije BiH biti izdvojeno 780 milijuna KM, a do sada se izdvajalo 750 milijuna KM, javljaju Nezavisne novine.

Također, na današnjoj sjednici usvojen je fiskalni okvir proračuna za razdoblje 2020.-2022., te su usvojeni izvještaji o izvršenju proračuna za 2018. i 2019. godinu.

Na sjednici Vijeća ministara, koja je zakazana u ponedjeljak, bit će donesena odluka o privremenom financiranju institucija BiH, a Tegeltija je novinarima rekao da on vjeruje da će u prvom kvartalu 2020. biti već i usvojen proračun za 2020. godinu.

Najavio je da će na sjednici u ponedjeljka biti donesena odluka o izdvajanju sredstava za izgradnju graničnog prijelaza Ljubovija-Bratunac, te rekao da je dogovoreno za UNO izdvoji sredstva da radovi krenu.

Tegeltija je objasnio da je prvobitno bilo rečeno da je potrebno 11 milijuna KM da se izgradi prijelaz, međutim, prema izračunima potrebno je 14,5 milijuna da bi se taj prijelaz završio i pustio u promet.

Rekao je da će vjerojatno biti donesena odluka o izdvajanju još nekih sredstava koja se tiču mosta na Svilaju i izgradnju koridora 5c.

Fiskalno vijeće BiH čini ministri financija, entitetski i u Vijeću ministara i dvojica entitetskih premijera, te predsjedavajući Vijeća ministara.

Sjednici nazoče i guverner Centralne banke BiH i premijer Brčko Distrikta, ali nemaju pravo glasa.