Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH, najavio je dvije nove tvornice namjenske industrije u Mostaru i Tuzlanskoj županiji.

"Problem u rudnicima se ne rješava od rata pa do danas. Prvi put je pokrenut proces prestrukturiranja u rudnicima Federacije. Prvi put, otkako postoji BiH, u rudnicima umjesto 50 imamo 7 direktora u 7 rudnika. Svim rudnicima u FBiH, osim rudnika Banovići, upravlja Uprava EPBiH. Ne Vlada FBiH i ne resorno ministarstvo", rekao je Džindić kao gost Federacije danas, prenosi Dnevnik.ba.

O sastanku koji je zakazan za ponedjeljak kaže da treba sjesti i razgovarati, a ne na ovakav način rješavati probleme.

Rudnik Zenica je u siječnju imao ukupni prihod od 2,8 milijuna KM, a novac potreban za isplatu plaća je upravo 2,8 milijuna. 

"Dakle, s ovim brojem radnika i ovakvim načinom rada, bez obzira na to što kažemo da je realizacija bila 100%, od ukupnog prihoda rudnik Zenica može samo platiti plaće s doprinosima. U ponedjeljak ćemo, zajedno sa svim akterima sastanka, sjesti, otvoreno pogledati jedni drugima u oči i pokazati što je moguće. Proces prestrukturiranja nije hir niti želja bilo koga od nas. To je proces koji mora ići dalje. Mi hoćemo u EU, hoćemo da primjenjujemo europske zakone i točno znamo količinu uglja koja nam je potrebna. Više od toga nam ne treba."

Kada je riječ o izgradnji Bloka 7 ministar navodi da bi naredni mjesec trebali dobiti finalnu suglasnost strateškog partnera da se ide u početak gradnje.

"Čim prije moramo krenuti u taj projekt. Zamjenski Blok nam omogućava da imamo čišću, bolju i ekonomski opravdanu energiju. To nama treba. Radimo i na provođenju projekta energije iz obnovljivih izbora. Dovodimo modernu tehnologiju, s minimalnim zagađenjem koje je dozvoljeno u EU i gasimo ono što je napravljeno ’50-ih godina. Nije mi jasno zašto netko sprječava da to uradimo. To je posljednji projekt takve vrste u BiH."

Džindić o namjenskoj industriji kaže da gradovi u kojima je ona razvijena 90% zavise od dobrog rada tih gospodarskih društava, pogotovo u Igmanu i Konjicu.

"Oni su motor razvoja tih lokalnih zajednica, to je sigurno. Imamo u planu još dvije tvornice, jednu u Mostaru i jednu u Tuzlanskoj županiji."

O sudbini Vitezita navodi da njihov stečajni postupak nije negativna stvar.

"Ovo je jedan primjer da Vlada FBiH nije više mogla davati sredstva i da zato nije dobila nikakve rezultate. Opredjeljenje Vlade je da je ova tvrtka trebala otići u stečaj i ona je kroz stečaj doživjela transformaciju i želim sreću onome tko je preuzme."

Ističe da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za početak eksploatacije olova i cinka u Varešu.

"Mislim da će to biti jako uspješno i možda i najpozitivnija priča u ovom dijelu Europe."