Najviši predstavnici hrvatske državne vlasti upoznati su sa sadržajem dokumenta koji je State Department 27. prosinca uputio izraelskoj vladi, a u kojem se navode američki uvjeti za odobrenje prodaje aviona F16 Barak Hrvatskoj, doznaje Jutarnji list.

Prema neslužbenim informacijama, Sjedinjene Države od Izraela traže da Hrvatskoj prodaju avion F16 u prvobitnom stanju, odnosno u stanju u kojem su ga oni dobili od SAD-a prije oko 25 godina. State Department traži odgovor od Tel Aviva do 4. siječnja.

Ako su neslužbene informacije o sadržaju ovog dokumenta točne, to znači i kraj priče o hrvatskoj kupnji izraelskog borbenog aviona.

U slučaju poništenja natječaja Ministarstvo obrane vrlo brzo bi trebalo raspisati novi, prikupiti ponude, razmotriti ih, odabrati najpovoljniju, osigurati financijska sredstva i krenuti u pregovore s odabranim ponuditeljem. Sve u svemu, oko godinu dana posla.

Jutarnji list navodi kako je druga varijanta da se krene u razgovore s drugorangiranim na postojećem natječaju, a to je švedski SAAB koji je ponudio 12 novih aviona JAS 39 C/D verziju, za 903 milijuna eura, na što treba dodati još oko 17,1 milijun eura za naoružanje te oko 13,1 milijun eura za uređenje hangara.

No, pitanje je stoje li Šveđani i dalje kod te ponude ili su spremni na pregovore. Naime, u međuvremenu su izgubili na više natječaja u Europi i svakako bi im bilo u interesu zaustaviti taj negativan niz.