Vidljivo je da BiH kao tržište ne zaostaje u pogledu evolucije potrošačkih navika u odnosu na regiju, a današnji životni stil stanovnika otvara put za dalju implementaciju bezgotovinskih rješenja.

Istovremeno, prioritet za javni i privatni sektor treba biti širenje mreže u MSP sektoru i kod netradicionalnih trgovaca, jer u BiH i dalje postoji značajan otpor u prihvaćanju u odnosu na europski prosjek – piše Capital.ba.

Kartično plaćanje se udomaćilo u BiH, da ne zaostajemo za regijom, a da smo se na plaćanje karticama posebno navikli u posljednje tri godine.

“Potrebe i očekivanja stanovnika BiH u vezi sa načinima plaćanja su evoluirali, posebno u protekle tri godine bilo da govorimo o plaćanjima na fizičkim mjestima prodaje ili online. Potrošači su stekli i zadržali nove navike plaćanja jer su vremenom uvidjeli koliko je praktičnije, jednostavnije i sigurnije koristiti karticu umjesto gotovine. Koliko se kartično plaćanje udomaćilo kod stanovnika govore i rezultati posljednjeg MasterIndex istraživanja – Mastercardovog istraživanja navika korisnika platnih kartica, koje je pokazao da čak 91 posto ispitanika posjeduje debitnu karticu, od čega petina njih kartice koristi za plaćanja svakog dana. Njih 40 posto kartice koristi barem jednom tjedno.

Bezgotovinska plaćanja u BiH su u jednom uzlaznom trendu, a tome u prilog ide i činjenica da su standardna i beskontaktna kartična plaćanja prvi izbor za kupovine ispod 60 KM, ali i za one preko 60 KM. Kartice se najčešće koriste za kupovine u supermarketima, benzinskim crpkama, buticima, ali i za online kupovinu, te plaćanje mjesečnih računa na šalterima i putem online aplikacija. Kada se radi o starosnoj dobi građana koji posjeduju i koriste platne kartice, rekao bih da tu nema pretjeranih iznenađenja jer je najveći broj korisnika, i to oko polovine, srednje starosne dobi od 35 do 60 godina, što su pokazali posljednji rezultati našeg MasterIndex istraživanja – piše Capital.ba.