Poučeni lošim iskustvima nekih korisnika i brojnim informacijama o hakerskim napadima i krađama osobnih informacija, bankovnih kartica i lozinki, veliki dio ljudi i dalje nema povjerenje prema plaćanju putem interneta te izbjegavaju online kupovinu.

Tehnološke kompanije i banke ulažu veliki novac u tehnologije za sigurno online plaćanje, no za krađu novca s računa često su krivi sami korisnici i njihovo neoprezno ponašanje na internetu, piše Zimo.co.

U MaterCardu vjeruju kako su pronašli iznimno siguran, ali i prilično zabavan način za sigurno plaćanje putem interneta te trenutno testiraju tehnologiju za prepoznavanje lica koja će korisnicima omogućiti da, umjesto upisivanjem lozinke, internetsko plaćanje potvrde – selfijem.

Osobe koje sudjeluju u testiranju tako će prilikom internetskih transakcija putem posebne aplikacije koju je razvio MasterCard snimiti selfie fotografiju lica, a aplikacija će tu fotografiju 'pretvoriti u nule i jedinice' koje će zatim usporediti s posebnim kodom koji je pohranjen na serverima MasterCrda koji odgovara licima korisnika.

''Danas imamo previše lozinki koje moramo pamtiti i to stvara velike probleme za korisnike i kompanije. Nove generacije koje vole selfije… mislim da će im to biti cool, prihvatit će tu tehnologiju'', komentirao je ovakve šifre putem selfija Ajay Bhalla iz MasterCarda.

Prema CNN-u, ova kompanija trenutno koristi sustav SecureCode za potvrdu identiteta prilikom online kupovine te je prilikom samog plaćanja potrebno upisati lozinku.

No, osim što ih korisnici mogu lako zaboraviti, tih se lozinki, kao i drugih osobnih podataka korisnika, mogu dokopati hakeri i online kriminalci i iskoristiti ih za pražnjenje računa ili ih mogu prodati na crnom tržištu, javlja Zimo.co.

Novu tehnologiju korištenja selfija za potvrdu plaćanja trenutno testira 500 ljudi, a u MasterCardu krajem ove godine planiraju testiranje proširiti na nove korisnike, a također testiraju i druge metode potvrde plaćanja na internetu poput glasovnog prepoznavanja i skeniranja otisaka prstiju.