Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za siječanj ove godine iznosi 2.044,23 konvertibilnih maraka (KM) i za 180,76 KM je skuplja od potrošačke košare za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za studeni 2020. godine iznosila je 966 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, i za pet KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 47,25 posto .

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košare u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku košaru čine sljedeće kategorije: prehrana 41,5 posto, stanovanje i komunalne usluge 15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja 9,1 posto, obrazovanje i kultura 7,8 posto, odjeća i obuća 14,7 posto, prijevoz 6,8 posto te održavanje domaćinstva 4,9 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, prenosi RadioSarajevo.