CNN-ov dopisnik iz Bijele kuće Jim Acosta jučer je u Antalyji, u Turskoj, gdje je predsjednik SAD-a Barack Obama sudjelovao u summitu zemalja G20, postavio Obami prilično otvoreno pitanje: “Mnogo je Amerikanaca frustrirano ovime: SAD je zemlja s najvećom vojskom na svijetu, pruža potporu gotovo svakoj drugoj zemlji kada je u pitanju borba s tzv. Islamskom državom, ali, oprostite mi na rječniku, zašto mi ne možemo srediti te gadove?”, piše Huffington Post.

Obama je kazao samo da je “proveo posljednja tri pitanja odgovarajući na to”. Podsjetimo, američki predsjednik isključio je danas mogućnost promjene strategije u borbi protiv tzv. Islamske države unatoč smrtonosnim napadima u Parizu, poručivši da bi slanje američkih kopnenih snaga u borbu predstavljalo pogrešku.

Intenziviranje strategije

Obama je govoreći na konferenciji za novinare na kraju summita G20 u Turskoj kazao da će koalicija predvođena SAD-om koja se bori protiv IS-a u Iraku i Siriji udvostručiti napore kako bi provela sadašnju strategiju umjesto da krene novim smjerom. “Intenzivirat će se naša strategija i to je strategija koja će ostvariti rezultate”, rekao je  Obama novinarima. “No… za to će trebati vremena.”

“To nije samo moje stajalište nego i stajalište mojih najbližih vojnih i civilnih savjetnika da bi kopnene snage bile pogreška”, rekao je američki predsjednik. Obama je kazao da koordinirani napadi u kojima je u Parizu ubijeno 129 osoba u petak predstavljaju korak unazad u borbi protiv tzv. Islamske države, no ustrajao je na tome da američka koalicija postiže napredak u borbi protiv te militantne skupine koja je osvojila dijelove Iraka i Sirije.

Dinamika nastajanja ekstremista

Obama je kazao kako će preduvjet potiskivanja tzv. Islamske države biti okončanje građanskog rata u Siriji, a da je američka strategija – promjena dinamike na terenu koja je i omogućila bujanje tih nasilnih ekstremističkih skupina. “Možemo osvojiti njihov teritorij i dok su naše snage tamo zadržati ga, no to ne rješava problem koji je u korijenu, a to je uklanjanje dinamike koja je proizvela takve nasilne ekstremističke skupine. Nastavit ćemo sa strategijom koja je najbolje djelovala.”

Po Obami, američke obavještajne agencije već godinu dana brinu zbog mogućih napada na Zapad, no nisu uočile nikakve specifične informacije ili prijetnje vezane uz napad na Pariz, a koje bi omogućile učinkovito sprječavanje toga napada. “Nije bilo spominjanja toga napada, nečega o čemu bismo mogli izvijestiti francuske vlasti ili sami djelovati”, kazao je.