Korov kao što je pirika (Agropyron repens) može napraviti mnogo štete u vrtu. Vrlo je invazivna, višegodišnja biljka, a ovisno o uvjetima rasta, može biti visoka od 20 do 130 cm. Raste i na obrađenim i neobrađenim površinama. Bolje joj odgovaraju tla umjerene vlažnosti, no podnosi i poplave.

Korijen joj čine veoma dobro razvijeni člankoviti rizomi koji se pružaju kroz tlo. Vrlo su otporni na sušu i smrzavanje. Šire se kroz tlo, a na 1 hektaru može biti i do 5.000 kilometara rizoma pirike.

Na 1m² može se naći i do 25.000 pupoljaka, a masa podzemnih organa može dostići i do 3 kg.

Ove brojke dovoljno govore o kakvoj je biljci riječ te da je borba s njom dugotrajna.

No, pirika se koristi u narodnoj medicini zbog potencijalno ljekovitih svojstava. Neke od primjena se temelje na tradicionalnom znanju, no važno je napomenuti da znanstveni dokazi koji podupiru ove primjene nisu uvijek dostupni.

Evo 5 načina korištenja pirike

Pet načina na koje se pirika koristi u narodnoj medicini:

1. Čaj se tradicionalno koristi kod problema s probavnim sustavom. Može imati diuretička svojstva i koristiti se za poticanje mokrenja i čišćenje bubrega, navodi se u radu "Kemijski sastojci i farmakološka važnost Agropyron repens", objavljenog na Researchgate. Vjeruje se da čisti i jača krv.

2. Ekstrakti ili oblozi mogu se koristiti za vanjsku primjenu kako bi se ublažili simptomi upale, oteklina ili bolova. Postoje tvrdnje da pirika može pomoći kod problema s mišićima i zglobovima.

3. Tinkture od ove biljke mogu se koristiti kao dodatak prehrani kod problema s probavnim traktom ili za smanjenje upalnih procesa u tijelu.

4. Pirika se može koristiti kao sastojak u prirodnim sirupima i ekstraktima koji se koriste za različite zdravstvene svrhe, za podizanje imuniteta ili ublažavanje simptoma prehlade i gripe.

5. Ulje pirike može se koristiti u aromaterapiji, a pridaju joj osvježavajuće i umirujuće svojstvo. Smatra se da inhaliranje mirisa ovoga ulja može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Sakupljanje i sušenje

Dakle, ako u vrtu imate piriku, nemojte baciti njezin korijen. Izvadite ga i očistite od zemlje. Operite ga pod mlazom hladne vode kako biste ga temeljito očistili. Platnenom krpom ili papirnatim ubrusom upijte višak vode.

Rizome narežite na sitnije dijelove kako bi olakšali proces sušenja. Raširite ih na papir, sito i sl. površine i ostavite na prozračnom mjestu bez vlage i direktnog sunčevog svjetla. Povremeno rastresite kako bi se što ravnomjernije osušilo.

Korijenje je suho kada postane tvrdo i krhko na dodir, što obično traje tjedan do dva, ovisno o uvjetima sušenja i debljini rizoma.

Nakon sušenja, piriku spremite u hermetički zatvorenu posudu i držite na suhom i tamnom mjestu.

Priprema čaja

Čaj se priprema uobičajeno. Jedna do dvije žličice korijenja se prelije s 3 dcl provrele vode te ostavi poklopljeno 10 do 15 minuta. Nakon toga ga procijedite, a po želji dodajte med, limun i sl.

Izvor: Agroklub.com