Ruska državna televizija emitirala je posljednje riječi koje su izmijenili piloti putničkog aviona kompanije FlyDubai koji se u subotu 19. ožujka srušio kod ruskog grada Rostova na Donu. U ovoj tragičnoj nesreći smrtno su stradale sve 62 osobe koje su bile na letu, a preliminarna istraga uzrok je tražila u greški pilota.

Ruska je televizija u petak kasno navečer objavila da su došli do transkripta posljednjih riječi koje su izmijenili piloti, samo koju minutu prije nego što je zrakoplov Boeing 737 udario u zemlju, i to preko izvora člana istražiteljskog tima koji ima pristup audio zapisima iz zrakoplova, piše Jutarnji list.

Zrakoplov na letu iz Dubaija promašio je pistu pri drugom pokušaju slijetanja, a na dosadašnjim snimkama mogla se vidjeti vatrena kugla koja se stvorila nakon što je, kako se čini, letjelica krilom zahvatila tlo nekoliko stotina metara od piste. O uzrocima pada se i dalje nagađa, no i dalje je izvjesno da se radilo o snažnom vjetru, kiši, snijegu i slaboj vidljivosti. Spominju se i olujni udari vjetra od gotovo 100 kilometara na sat.
 

Transkript otkriva da je pilot izgubio kontrolu nad zrakoplovom neposredno nakon što je isključio autopilota.

‘Ne brini’, ponovio je pilot nekoliko puta da bi nekoliko sekundi kasnije zavikao: ‘Ne radi to!’ Posljednje riječi uključuju neprestano ponavljanje: ‘Podigni ga!’

U posljednjih šest sekundi pada u zrakoplovu mogu se čuti samo ‘krikovi’, rekao je izvor za televiziju.
 

Ruska televizija navodi izjave stručnjaka, naglašavajući pritom da nije u pitanju službeno objašnjenje, koji kažu da je pilot slučajno uključio stabilizaciju krila dok je pokušavao ispraviti zrakoplov. Aktivacijom stabilizacije ‘zrakoplov gotovo ne reagira na naredbe pilotske kontrolne ploče’, prenosi AFP . ‘Piloti očito nisu bili svjesni da za nagli pad treba kriviti stabilizator’, rekli su i dodali da je pilot to mogao aktivirati i slučajno zbog ‘kroničnog umora’.

Drugi razlog mogao je biti tehnički problem na automatskim sustavima zrakoplova.

 Inače, dan nakon pada aviona, objavljena je i snimka komunikacije posade s kontrolom leta, koju su zabilježili uređaji u kontrolnom tornju, no na toj snimci nije se čulo mnogo detalja izvan rutinske razmjene rečenica.