Francuski parlament donio je zakon za zaštitu farmera od pritužbi susjeda na buku ili mirise poljoprivrednih aktivnosti, kako bi se zaustavile zloupotrebljive tužbe bivših stanovnika grada koji su kupili kuće na selu.

Prijedlog zakona, koji je predložila zastupnica vladajuće većine Nicole Le Pay i koji je podržala centristička vlada predsjednika Emmanuela Macrona, odobren je sa 78 glasova za i 12 protiv i sada će ići u Senat.

“Ovim prijedlogom zakona stat će na kraj tužbama protiv poljoprivrednika koji ne rade ništa drugo nego svoj posao – hrane nas. To je prijedlog zdravog razuma, zdravog razuma na selu”, rekao je ministar pravosuđa Eric Dupont-Moretti na platformi X.

Francuske vlasti dugo su se udvarale poljoprivrednicima, utjecajnom sektoru koji Pariz ignorira na svoju štetu. Francuska ima povijest sukoba s bivšim gradskim stanovnicima koji kupuju seoske kuće i onda se žale na pijetlove, lavež pasa, buku poljoprivrednih strojeva ili miris stajskog gnoja.

BFM TV izvijestila je da se gotovo 500 poljoprivrednika trenutno suočava s tužbama susjeda zbog buke ili neugodnih mirisa koji dopiru s njihovih farmi. U slučaju koji je privukao pozornost međunarodnih medija 2019., sud je presudio da pijetao po imenu Maurice može nastaviti kukurijekati unatoč pritužbama susjeda u selu na malom otoku na francuskoj atlantskoj obali.

Francuska već ima zakone za zaštitu osjetilne baštine francuskog sela, uvedene 2021., ali novi zakon ima za cilj veću zaštitu postojećih farmi od novih stanovnika u tom području.