Nakon konferencije za novinare koju je održala Marija Selak Raspudić, javnosti se obratio i predsjednik Mosta Božo Petrov.

Podsjetimo, Selak Raspudić je rekla kako do razilaženja s Mostom nije došlo zbog liste za Europski parlament, nego da su predmet rasprave bile nesuglasice oko kampanje i onoga što je njoj prethodilo.

"U eteru su se pojavile različite netočne informacije. Ono što je važno reći da sa strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta, mi smo htjeli da svi mi, koji su više prepoznatljivi, budemo svi na listi. Smatramo da ta lista treba biti jaka jer ono što se trenutno događa u EU-u su loše zakonske inicijative koje se iznimno loše održavaju na Hrvatsku, a vladajuća klika ih samo provodi", rekao je.

- Od zelenog plana koji uništava poljoprivredu do suludih migrantskih politika. Iz tog razloga smatramo da se glas građana RH treba čuti i u EU parlamentu. S naše strane nije bilo uvjeta, htjeli smo da budu svi na listi, kolegica Selak Raspudić i kolega Raspudić su odabrali opciju da se ipak povuku, meni je zaista žao.

"Svaka politička kampanja je intenzivna i onda se dogode određene stvari gdje osobe pogriješe, i onda se neke osobe ispričaju nakon toga. Ja mogu reći da mi je žao jer su kolege Raspudić čestiti ljudi i nadam se da ovo neće biti kraj suradnje, da ćemo i dalje surađivati u Saboru", rekao je Petrov.

"Što se tiče samog uvjetovanja, ja sam htio da budu svi, a oni taj dio nisu mogli prihvatiti, meni je žao što nećemo svi ići na toj europarlamentarnoj listi. Ne mislim da je pukla stranka", dodao je Petrov.

"Ja sam izabrao Most, ja sam izabrao sve ljude i ja sam želio da budu svi na listi. Ja sam želio i Mariju Selak Raspudić, kojoj je bilo ponuđeno prvo mjesto", rekao je.

"Ne mislim da sam stao ni na jednu stranu. Ja sam htio i Mariju Selak Raspudić, i Nina Raspudića, i Marina Miletića, i Nikolu Grmoju, i Zvonimira Troskota na listi. Apsolutno sve sam ih htio na listi. Ali oni to nisu mogli prihvatiti", kaže Petrov.

"Marin Miletić nije pogriješio koji je stav Mosta. Ono što je bila pogreška što se u tom pritisku ogradio od svoje kolegice, ali on se u vezi toga ispričao. I bilo mu je žao", kaže Petrov.

"Skupa bismo bili mnogo jači"

"Smatram i jedno i drugo vrlo čestitim i kvalitetnim ljudima, smatram da bismo skupa bili mnogo jači i da ovakve razmirice ne bi trebale biti razlog zašto bi netko trebao djelovati kao nezavisan, ali to je bio njihov izbor", rekao je Petrov.

"Mi smo dugo razgovarali, točno je da su postojale različite svari koje su se događale, ali kampanja je uvijek takva. U svakoj se kampanji dogode različite stvari koje su nekada ugodne ili manje ugodne. Ali razgovorom se one izglade. U trenutku kada se netko ispriča, vi to možete samo djelima dokazati, a za djela je potrebno vrijeme. Ja sam se nadao da će zbog toga biti nama na raspolaganju određeno vrijeme, ali, nažalost, kampanja za europske izbore je slijedila odmah", ističe Petrov.
"Žao mi je, ali to je bio njihov izbor, ne moj"

"Meni je žao svake osobe koja je otišla, ali u ovom slučaju je to bio njihov izbor, a ne moj izbor", kaže Petrov.

Ponovio je da sa strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta i da su htjeli da Marija Selak Raspudić bude prva na listi.

Rekao je kako ne vide političku suradnju s HDZ-om, Možemo! i SDSS-om.

- Što se tiče naše suradnje s Domovinskim pokretom, i Hrvatski suverenisti i Most smatraju da se trebaju okupiti političke stranke oko inicijative da se smijeni ovakva vlast, ali ne pod bilo kakvu cijenu. U trenutku kad se konstituira Sabor, ako se konstituira, i to pod ovim uvjetima, da budu tu i Hrvatski suverenisti, da bude Domovinski pokret i da bude Most, ukoliko će se priključiti SDP i prihvatiti naše politike i naše vrijednosti, a to je da se neće provoditi lijeve anacionalne politike na bilo kakav način, i da će se ići u korist građana, onda se može ići u konstituiranje Sabora, učiniti to da određen set zakona koji će ići baš u korist građana se na kraju dogodi, a onda mi možemo raspravljati ili o novim izborima ili o sastavljanju neke tehničke vlade, ali pod uvjetima koje je Most davno rekao, a to je vlada koja će biti bez korupcije i koja neće provoditi lijeve anacionalne politike.

Kazao je da govore o konstituiranju Sabora, a ne o vladi, a glede Sabora, smatra da predsjednik Sabora može biti netko iz Domovinskog pokreta, prenosi HRT.

"Oni imaju veći broj mandata od Mosta, a ukoliko je SDP-u stalo do toga, zašto ne bi bio netko iz Domovinskog pokreta", rekao je.

"Hrvatski sabor je najviše zakonodavno tijelo. To što je Andrej Plenković napravio Sabor kao vlastitu ispostavu, gdje oni donesu zakone pa onda dignu ruke... Hrvatski sabor je najviše zakonodavno tijelo. On donosi zakone, a vlada je ta koja predlaže zakone. I to stoji u Ustavu. Ako je tako, onda Hrvatski sabor može i predlagati i donositi zakone, a vlada se o tome može očitovati. Što se mene tiče, neka postoji tehnička vlada dok se konstituira Sabor i neka nam slobodno Andrej Plenković čestita na tim prijedlozima zakona jer će biti bolji od onoga što je radila njegova vlada", poručio je.