Jučerašnji izvještaj Kriznog stožera HNŽ-a navodi podatak kako  je mostarskoj COVID bolnici smješteno 88 pacijenata. Ako se nastavi trend kojeg imamo zadnjih tjedana, a sve govori da hoće, broj hospitaliziranih koji su zaraženi koronom bi mogao prijeći broju 100 i već se polako približavamo maksimalnom kapacitetu za COVID pozitivne osobe.

Kako su za Pogled.ba rekli u Ravnateljstvu SKB Mostar, ponovo je peti kat u glavnoj bolničkoj zgradi pretvoren u COVID centar i ostaje za vidjeti hoće li to biti dovoljno ili će se i drugi dijelovi bolnice prenamijeniti za prijem osoba zaraženih koronom.

-Nažalost, tijekom ljeta smo propustili priliku da se cijepimo i sada smo ponovo u istoj situaciji kao prije nekoliko mjeseci. Nitko ne može reći kakav će biti ovaj novi val zaraze, ali već možemo primijetiti da se teže kliničke slike pojavljuju kod mlađih osoba, što ranije nije bio slučaj. SKB Mostar sigurno neće vratiti niti jednog pacijenta i osigurat ćemo maksimalnu njegu za sve one kojima je potrebna pomoć, ali želimo još jednom poručiti kako smo sve ovo mogli izbjeći da nam sve ostalo nije bilo važnije od imunizacije tijekom ljeta - rekli su za Pogled.ba iz Ravnateljstva SKB Mostar.

Nije nevažno spomenuti kako ova situacija ponovo dovodi SKB Mostar u poseban režim rada u kojem se odgađaju svi zahvati koji nisu žurni, tako da se ponovo formiraju duge liste čekanja za operativne zahvate i druge procedure, što samo dodatno komplicira zdravstvenu sliku Hercegovine. U petak je na respiratoru bilo 13 pacijenata, što govori kako svaki sedmi pacijent koji je hospitaliziran završi na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

-Moramo se odmaknuti od teorija zavjere, vjerovanja u razne internet stručnjake i samo vidjeti što se događa oko nas. Mnogo ljudi ponovo umire od posljedica zaraze koronom, mnogo ima teške posljedice i moramo se početi ponašati odgovorno. Cijepljenjem i pridržavanjem mjera koje su na snazi već bi mnogo toga učinili, ali ni to nismo bili u stanju. Sada ćemo svi snositi posljedice svoga ponašanja, a jako je teško gledati kada oni koji su odgovorni gube živote zbog neodgovornih - zaključili su sugovornici u izjavio za Pogled.ba.