Pet članova Znanstvenog savjeta Vlade Andreja Ambriović-Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan, sastavilo je zajedničku izjavu u kojoj se ograđuju od kolege Gordana Lauca i njegovih izjava koje je iznosio o cjepivu i pandemiji.

- U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se "bolje" zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem.

Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji COVID-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske - poručili su.

Podsjetimo, Lauc je prije nekoliko dana na svom Facebooku napisao kako je 'konsenzus Znanstvenog savjeta da su cjepiva loša zaštita od zaraze', a te njegove navode su iz Vlade oštro opovrgnuli.

Na sve je reagirao i ministar Vili Beroš koji je nakon sjednice Vlade rekao kako svatko ima pravo na svoje osobne stavove, ali da moli članove savjeta da budu svjesni da takvim istupima na društvenim mrežama potencijalno rade štetu. Dodao je i kako je osobno zamolio članove savjeta da šalju jasne i jednoznačne poruke kako ne bi zbunjivali građane.