Imate WhatsApp a ne želite da vaši kontakti i neznanci znaju čime se bavite? WhatsApp bez korisničke intervencije u pravilu dijeli vašu aktivnost s prijateljima i javnosti na nekoliko načina, što znači da oni kojima je stalo do privatnosti moraju nekoliko stvari uzeti u obzir te promijeniti postavke aplikacije.

Na sreću upravo tih ljudi, WhatsApp je moguće koristiti u okrilju anonimnosti. Ovi korisni savjeti pomoći će vam da ugrabite malo privatnosti pri korištenju Facebookove aplikacije za čavrljanje, piše Tportal.hr.

Isključite objavu zadnje prijave

WhatsApp uvijek prikazuje kada je koristnik zadnji put bio aktivan ili otvorio app. Ovu informaciju možete sakriti vrlo jednostavnim ulaskom u postavke. Na Androidu pritisnite na tri točke u gornjem desnom dijelu ekrana, a u iOS-u u postavkama čija se ikona nalazi na dnu ekrana.

Izaberite Account > Privacy i tamo pronađite opciju Last Seen. Odaberite ju i promijenite stavku iz ‘Svi’ (Everyone) u ‘Moji kontakti’ (My Contacts) ili ‘Nitko’ (Nobody).

Isključite obavijesti o pročitanim porukama

Postoji metoda kojom isključujete obavijesti o pročitanim porukama za oba sudionika razgovora time da čuvene kvačice ispod teksta ili slika nikad ne poplave, a ona se, kao i sve ostalo, nalazi u postavkama.

Ovo sve je vrlo korisno za potvrđivanje pročitane poruke, no postoji šansa da ne želite sugovorniku reći da ste pročitali njegovu poruku. Da biste isključili obavijest, odite u Settings > Account > Privacy i pritisnite ‘Read reciepts’.

Sakrijte svoju profilnu fotografiju

Možda ste u WhatsApp postavili profilnu fotografiju koju kontakti mogu vidjeti kada s vama razgovaraju, no koju želite sakriti od ostalih korisnika. Kako biste pooštrili postavke privatnosti u WhatsAppu, otiđite u Settings > Account > Privacy i tamo pronađite opciju za podešavanje profilne fotografije i izaberite kome ju želite prikazati (Everyone – svima, My Contacts – mojim kontaktima, Nobody – nikome).

Isključite poruku ‘O vama’

Vaša poruka ‘O vama’ u WhatsAppu daje kratku izjavu koju drugi korisnici mogu vidjeti ispod vašeg imena. Riječ je više o šali nego o osobnim podacima, no ako želite – možete je maknuti ili učiniti nevidljivom nepoznatima.

Kao i ostale postavke koje smo spomenuli, i ovu je moguće promijeniti u postavkama. Odite u Settings > Account > Privacy, pritisnite na About ili ‘O vama’ i izaberite želite li prikazati vaš status svima, kontaktima ili nikome.

Dobro provjerite koristi li WhatsApp vašu lokaciju

WhatsApp vam među ostalim omogućava da svoju lokaciju podijelite s ostalim korisnicima. Ovo možete napraviti dodirom na ikonu za privitke i izborom stavke lokacije. Premda je ovo dosta korisno za kratko informiranje, višemjesečno dijeljenje lokacije s nekim definitivno nije.

WhatsApp možete spriječiti od dijeljenja lokacije unutar izbornika za privatnost i ‘Live Location’. Tamo ćete vidjeti s kime i koliko vremena dijelite svoju trenutnu lokaciju.

(www.jabuka.tv)