Pet ruskih tvrtki aktivno radi na pripremama za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, izjavio je čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitriev u eteru televizijskog kanala Russia-1.

Kako je precizirano u press-službi fonda, cjepivo će proizvoditi tvrtke Binnopharm, R-Pharm, Biocad, Generium i Center. Gamalei.

"Imamo pet tvrtki koje planiraju proizvodnju cjepiva u bliskoj budućnosti i u skladu s tim vrlo aktivno rade na naglom povećanju kapaciteta. Mislim da ćemo to vidjeti sljedeći mjesec, a u prosincu još i više", rekao je.

Ranije je fond za izravna ulaganja izvijestio kako je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V.

Sputnik V prvo je registrirano cjepivo protiv koronavirusa. Proizveo ga je institut Gamalei, a u kolovozu je dobilo potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Međunarodna znanstvena zajednica primila je s rezervom vijesti o ruskom cjepivu, ističući nedostatnost ispitivanja prije uporabe.

Velika klinička ispitivanja Sputnika V, odnosno treću fazu ispitivanja s najmanje 40 tisuća sudionika, Rusija je pokrenula krajem kolovoza, ali ispitivanja još nisu završena.