Velika je čast i vrlo rijedak događaj da čak pet veleposlanika najjačih europskih država posjeti i obiđe jedan mali pogon nastao u garaži obiteljske kuće.  No, razlog nije mali, jer je naša lokalna zadruga prepoznata kao mjesto zalaganja za dobrobit razvoja općine Prozor-Rama kroz uključivanje lokalnih ljudi i prirodnih potencijala ovoga kraja.

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske Jan Waltmans, veleposlanik Savezne Republike Njemačke dr.Thomas Fitschen, veleposlanica Kraljevine Španjolske Maria Teresa Lizaranzu Perinat, veleposlanik Švicarske dr. Daniel Hunn i šef Belgijskog diplomatskg ureda Benjamin Sturtewagen u društvu menadžerice zadruge Provita Marije Beljo obišli  su pogon u mjestu Mluša, gdje nastaju mali zalogaji prirode iz srca Rame.

Uvaženi gosti su imali prigodu čuti sve o procesu nastanka cijele palete proizvoda- pekmeza od šljive i šipurka, matičnih sokova od jabuke, jabuke i mrkve, jabuke, mrkve i cikle, aronije i sirupa od borovih iglica.  Menadžerica Beljo je informirala veleposlanike s činjenicom da zadruga funkcionira na principima socijalnog poduzetništva i da se prigodom zapošljavanja prednost daje osobama iz ranjivih skupina, posebno onima s invaliditetom, mladima i dugotrajno nezaposlenim ženama. U proizvodnom procesu se primjenjuje tradicija naučena od svojih baka i majki, dok im strojevi olakšavaju izradu i omogućuju pridržavanje visokohigijenskih principa proizvodnje.

Gđa. Beljo je zahvalila na dosadašnjoj pomoći stranih donatora, no i naglasila izostanak bilo kakve pomoći i suradnje s lokalne razine vlasti, što je neophodno, kako bi se proizvodnja podigla na višu razinu.

Inače, Provita je zadruga proizvođača tradicionalnih namirnica, a nastala je prije šest godina kao rezultat projekta „Poboljšanje socio-ekonomskog položaja žena putem zadruga“ koje je financiralo Veleposlanstvo Švicarske. Tijekom godina prostor u kojem se trenutno odvija proizvodnja, prerada i cijeđenje opremljeno je i donacijama Njemačkog veleposlanstva u BiH i UNDP-a.