Nacionalna sigurnosna zajednica SAD-a suočava se s posljedicama curenja desetaka tajnih dokumenata i s utjecajem na razmjenu osjetljivih informacija unutar vlade, kao i na odnose s drugim zemljama, tvrde dvojica američkih dužnosnika.

Dokumenti, čiju autentičnost Reuters nije neovisno provjerio, sadrže informacije o ratu u Ukrajini, gubitke za obje strane i druge detalje, između ostalog.

Neki stručnjaci za nacionalnu sigurnost i američki dužnosnici rekli su da sumnjaju da bi krivac mogao biti američki državljanin, s obzirom na širinu tema obuhvaćenih dokumentima, no ne isključuju mogućnost da su to učinili proruski akteri.

Bivši časnik CIA-e rekao je da je vrlo vjerojatno da je Moskva orkestrirala curenje kako bi uzrokovala zbrku i potencijalne podjele između Washingtona i njegovih saveznika.

"Ne mogu to komentirati ni na koji način. Vi i ja znamo da zapravo postoji tendencija da se za sve uvijek okrivljuje Rusiju. To je, općenito, bolest", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o potencijalnoj odgovornosti Rusije.

Peskov je opisao curenje informacija "prilično zanimljivima", a upitan o ideji da je Washington špijunirao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Peskov je rekao da se to ne može isključiti.

"No činjenica da Sjedinjene Države već dulje vrijeme špijuniraju razne šefove država, posebno u europskim prijestolnicama, pojavila se više puta, uzrokujući razne skandalozne situacije", rekao je Peskov.