Tvrdnje da Rusija stoji iza mogućeg napada na plinovode Sjeverni tok su "glupe", rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja te dodao da Moskva primjećuje naglo povećanje profita američkih kompanija koje opskrbljuju Europu plinom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u dnevnom konferencijskom pozivu s novinarima da je potrebno istražiti incident i da se ne zna rok popravka oštećenih cjevovoda.

Europa istražuje navode Njemačke, Danske i Švedske o napadima koji su uzrokovali curenje plina iz dva ruska plinovoda u Baltičko more. "To je prilično predvidljivo i predvidljivo glupo", rekao je Peskov na tvrdnje da je Rusija možda odgovorna za navodni napad.

"To je veliki problem za nas jer su, kao prvo, obje linije Sjevernog toka 2 napunjene plinom - cijeli sustav je spreman za pumpanje plina, a plin je jako skup...Sada plin odlazi u zrak", rekao je glasnogovornik Kremlja.

"Prije iznošenja bilo kakvih tvrdnji, trebali bismo pričekati istragu ovih pukotina, je li došlo do eksplozije ili ne", napomenuo je Peskov. Informacije o incidentu mogu se očekivati ​​iz Danske i Švedske, dodao je.

Nord Stream AG, operater mreže, objavio je u utorak da su tri od četiri obalne linije plinovodnog sustava Sjeverni tok pretrpjele "neviđenu" štetu u jednom danu. Plinovod Sjeverni tok nije isporučivao plin do trenutka incidenta.

Sjeverni tok 1 izvijestio je o značajnom padu tlaka koje je uzrokovano curenjem plina iz obje linije plinovoda, dok je Sjeverni tok 2 objavio da je u ponedjeljak zabilježen nagli pad tlaka u liniji A.