Luis Elizondo, bivši obavještajni časnik američkog ministarstva obrane, uvjeren je da je tajni program koji je vodio sedam godina pokazao kako su neidentificirani leteći objekti (NLO) zaista vanzemaljskog porijekla.

Upravo je Elizondo zaslužan za objavljivanje snimki “bliskih susreta” američkih vojnih pilota s NLO-ima o kojima su svjetski mediji proteklih dana intenzivno pisali, a za koje Pentagon i dalje nema službenog objašnjenja, piše Index.hr
 
Jedna od tih snimki, koja datira iz 2004., prikazuje potjeru dvaju američkih lovaca Navy F/A-18F, koji su poletjeli s nosača Nimitz pokraj obale San Diega, za misterioznim ovalnim objektom veličine komercijalnog aviona. Objekt, piše Washington Post, izgleda kao “golemi leteći Tic-Tac”, a na snimci napredne infracrvene kamere Raytheon iz kokpita američkog vojnog aviona vidi se kako NLO nakratko lebdi prije nego odlijeće brzinom koja je šokirala pilote.
 

“Ovo je jebeni dron, stari”, kaže jedan od pilota, “Tu je cijela eskadrila, pogledaj na ASA”, “Moj Bože”, “Svi idu uz vjetar, vjetar puše 120 čvorova na sat sa zapada. Pogledaj tu stvar, čovječe. To nije (nerazgovijetno), zar ne. Pogledaj tu stvar. Rotira!” čuje se u razgovoru pilota na ovoj nevjerojatnoj snimci.
 
Elizondo je svoj zahtjev za objavljivanjem ove i još dvije snimke u memorandumu ministarstvu obrazložio edukacijom pilota i poboljšanjem sigurnosti u zračnom prometu. Međutim, kako je i sam priznao u naknadnim intervjuima, prava namjera mu je bila otkriti javnosti ovaj tajni program Pentagona, nazvan Program za naprednu identifikaciju avijacijskih prijetnji.
 
Elizondo je otišao iz Pentagona u listopadu, nakon čak 22 godine službe u američkom ministarstvu, i pridružio se start-up tvrtki To The Stars Academy of Arts and Sciences kao konzultant. Pentagon je priznao postojanje programa u subotu, u odgovoru na upite medija potaknute promotivnom kampanjom navedene tvrtke.

"To nije dron"
 
Stručnjaci, valja napomenuti, upozoravaju da za incidente s NLO-ima uglavnom postoje objašnjenja koja ne sežu u sferu paranormalnog te da trenutni nedostatak takvog objašnjenja ne znači da se zaista radi o vanzemaljcima ili drugoj paranormalnoj pojavi. Međutim, Elizondo je uvjeren da konvencionalna objašnjenja ne vrijede u ovom slučaju. “To nije dron. To nije nešto za što lako možemo reći ‘ma, to je avion’. Ovo što vidimo zaista ide dalje od tehnologije sljedeće generacije”, rekao je Elizondo za CBS.
 
Bivši i sadašnji dužnosnici Pentagona potvrdili su za Washington Post da se program bavio prikupljanjem i analizom niza “anomalijskih zračnih prijetnji”, od naprednih aviona američkih suparnika i komercijalnih dronova do mogućih susreta s vanzemaljcima. Program je pokrenut 2007. godine, na inicijativu bivšeg demokratskog lidera Senata, Harryja Reida.

Za program je potrošeno najmanje 22 milijuna dolara, a iako glasnogovornik Pentagona tvrdi da je prekinut još 2012., drugi dužnosnici tvrde da program i dalje traje. Zanimljivo je i da je jedan dio sredstava otišao tvrtki Bigelow Aerospace, kooperantu Pentagona koji gradi module za svemirske stanice, a čiji vlasnik i osnivač je Reidov prijatelj i donator Robert Bigelow.
 

"Vanzemaljci su nam tu pred nosom"
 
Ekscentrični tajkun Bigelow je i sam “vjernik” kad su NLO-i i vanzemaljci u pitanju, što je jasno dao do znanja u intervjuu za emisiju 60 Minutes CBS-a u svibnju. “Mislite li da ćemo u našim svemirskim putovanjima susresti druge vrste inteligentnog života”, pitala ga je tada novinarka Lara Logan. “Ne moramo ići nigdje (za to)”, odgovorio je on.

“Možemo ih naći ovdje?” pitala ga je opet novinarka, na što je Bigelow uz smijeh odgovorio: “Da. Jednostavno su nam tu pred nosom.” Priznao je i kako je “potrošio milijune i milijune dolara” na potragu za vanzemaljcima.
 

Elizondo je pak otišao i dalje i poslao pismo ministru obrane Jimu Mattisu, u kojem optužuje svoje donedavne nadređene u Pentagonu za, praktički, sabotiranje njegove istrage. “Unatoč snažnim dokazima, kako tajnim tako i javnim, određeni pojedinci u ministarstvu obrane i dalje se uporno protive dodatnom istraživanju onoga što bi mogla biti taktička prijetnja našim pilotima, mornarima i vojnicima, a možda čak i egzistencijalna prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti”, napisao je u pismu ministru.
 
Na kakvu točno egzistencijalnu prijetnju ovaj bivši obavještajac misli, možemo samo pretpostavljati, ali Elizondo tvrdi da je dao ostavku jer “nije mogao dalje izvršavati misiju budući da mu ministarstvo, koje je razumljivo prenapregnuto, nije moglo dati resurse koje nagomilani dokazi zahtijevaju”. Dodao je da svoj rad na istraživanju NLO-a sada nastavlja u privatnom sektoru, a što će dalje biti s istraživanjem tog tipa od strane Pentagona, zaista je teško reći.