Osvetnici (Avengers) filmski hit iz 2012. u kojem Thor, Hulk i superherojsko društvo još jednom spašavaju svijet, mnogi su upamtili po impresivnom letećem nosaču zrakoplova.

Izgleda da su film gledali i u Pentagonu, jer američka vojska želi izgraditi sličnu letjelicu. No umjesto prijevoznog sredstva za superjunake, u Agenciji za vojna istraživanja DARPA razmišljaju o letećoj tvrđavi koja bi prenosila bespilotne letjelice.

Nosač dronova proširio bi njihov doseg djelovanja i omogućio izviđanja te borbene misije bespilotnih letjelica duboko u neprijateljskom teritoriju bez opasnosti po živote pilota i uz priličnu uštedu financijskih sredstava, smatraju u DARPA-i.
 


'Želimo iznaći načine kako bi bespilotne letjelice učinili učinkovitijima, a ideja o velikom zrakoplovu, koji bi uz minimalne modifikacije mogao biti pretvoren u leteći nosač dronove, više je nego obećavajuća', kaže Dan Patt iz DARPA-e.

Prvi takvi leteći nosači dronova vjerojatno će biti nadograđeni veliki zrakoplovi, poput strateškog bombardera B-52 ili transportnog C-130 Herculesa.

Leteći nosač nije novost u američkoj vojsci. Tridesetih godina prošlog stoljeća američka mornarica koristila je cepeline kao platformu za polijetanje i slijetanje Curtiss F9C Sparrowhawk dvokrilaca.

No, oba cepelina-nosača, USS Akron i ASS Macon, uništena su u nesrećama pa je ovaj program neslavno propao.