Pentagon je nedavno uspješno ispitao 'jato' 103 mini bespilotne letjelice, ostvarivši tako napredak u proizvodnji nove vrste oružja pred kojom je, tvrde vojni stratezi, lijepa budućnost, priopćio je Pentagon.

Zahvaljujući napretku umjetne inteligencije sada se već može razmišljati o stvaranju skupina mini robota koji mogu zajedno djelovati pod ljudskim vodstvom.

Prednost u brojnosti

Vojni stratezi predviđaju sjajnu budućnost tim 'jatima' dronova čija proizvodnja nije skupa a prednosti im je u brojnosti kojom mogu svladati neprijateljsku obranu.

Pentagon je u listopadu testirao skupinu od 103 mini drona duga oko 16 cm, koje je spustio iz triju borbenih zrakoplova F/A-18 Super Hornets, navodi se u priopćenju Pentagona.

Tijekom ispitivanja, mini dronovi Perdix su pokazali sposobnosti od kojih se može puno očekivati, dodaje isti izvor.

Cijelina čiji dijelovi imaju zajedničku pamet

Bespilotne letjelice Perdix čine "cjelinu čiji dijelovi imaju zajedničku pamet", rastumačio je William Roper, čelnik Pentagonove Službe za strateške kapacitete (SCO), prenosi se u priopćenju.

"Budući da svaki Perdix komunicira i surađuje sa svim ostalim dronovima, skupina nema vođu i lako se prilagođava ako joj se priključi nova letjelica ili ako ju, naprotiv, neka napusti", primjerice ako je srušena, rekao je Roper.

SCO je Pentagonova služba koju je osnovao sadašnji ministar obrane, tehnofil Ashton Carter dok je bio drugi čovjek te ustanove.

Zadaća te službe s malim brojem ljudi, ali vrhunskih stručnjaka, je ubrzati primjenu tehnoloških inovacija na oružje Pentagona.