Pentagon je financirao afganistanske sigurnosne i redarstvene snage premda su američki dužnosnici znali da su pripadnici tih postrojba kršili ljudska prava, tvrdi agencija američke vlade zadužena za nadzor djelovanja Sjedinjenih Država u Afganistanu.

S izvješća SIGAR-a koje je u lipnju podneseno Kongresu u utorak je skinuta oznaka tajnosti.

Prekršeno američko pravilo

U njemu se tvrdi da je Pentagon više puta prekršio američko pravilo Leahy Laws prema kojemu nije moguće pomagati stranim sigurnosnim snagama ako postoje vjerodostojne informacije o gaženju ljudskih prava s njihove strane.

Tako je dvanaest postrojba afganistanskih sigurnosnih snaga osumnjičenih za umiješanost u povrede ljudskih prava u 2013. nastavilo primati američka financijska sredstva na temelju "derogacijske odredbe" koja je 2014. primijenjena i na osam drugih postrojba.

Američko ministarstvo obrane i State Department su "dobili potvrdu da su postrojbe afganistanskih sigurnosnih snaga nedvojbeno kršile ljudska prava", istaknuo je SIGAR.

Pentagon je odgovorio kako se čini da američka agencija nije vodila računa o "izazovima na koje su američke snage nailazile tijekom uspostave i pružanja potpore afganistanskim sigurnosnim snagama".

75 slučajeva povreda ljudskih prava

Na dan 12. lipnja 2017. oko 2106 američkih dužnosnika bilo je upoznato sa 75 slučajeva povrede ljudskih prava, među kojima su zlouporabe, mučenje zatvorenika i sedam slučajeva spolnog zlostavljanja djece, navodi se u izvješću.

Djeca su u Afganistanu žrtve "bacha bazi" ("igra s dječacima"), pedofilske prakse čvrsto ukorijenjene u policiji koja se sastoji u uzdržavanju dječaka koje se nerijetko otima iz obitelji, šminka i odijeva kao djevojčice, a služe kao plesači i spolno roblje.

"Razmjeri spolnog zlostavljanja djece koje su počinile afganistanske sigurnosne snage neće se možda nikad doznati", zaključuje se u izvješću.