Ivan Penava je dao izjavu povodom dogovora DP-a i HDZ-a oko sastavljanja vlade.

"Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na temelju DP-a, HDZ-a, dijela manjina i partnera. Što se tiče resora što nam je drugi korak nakon sastavljanja većine, govorimo o tri ključna resora", rekao je Ivan Penava.

"Dogovorili smo ministarstvo demografije i useljeništva, ministarstvo poljoprivrede. Sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajuću razinu kroz jasne brojke povećanja proizvodnje. Treći resor koji smo uspjeli dogovoriti je ministarstvo gospodarstva", rekao je pa dodao:

"Imamo dogovorena dva potpredsjednika vlade, desetak državnih tajnika..."

"Dogovorena je i kvota koja će se primjenjivati kroz druge strukture vlasti. Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine. Dogovor je da ćemo podržati kandidata za premijera iz redova HDZ-a, dok će DP imati potpredsjednika sabora", rekao je.

Penava je potvrdio da će potpredsjednik sabora biti iz redova Domovinskog pokreta.

"Imamo dogovorena dva potpredsjednika vlade, državnog tajnika nismo još definirali, ali govorimo o 9, 10, 11, 12 ljudi. O detaljima ćemo moći kad se uđe dublje u arhitekturu same vlade oko broja ministarstava itd. Radi se o teškim resorima, Hrvatska tu nema vremena za gubiti"

Penava je potvrdio da ostaje gradonačelnik Vukovara, barem do kraja mandata.

"O ostalima razgovaramo, za nikoga ne mogu garantirati niti išta potvrditi. Sve je to još u fazi dogovora. Kasnije ćemo imati Predsjedništvo uživo, telefonsku sjednicu smo odradili. Imena će doći na red vrlo brzo. Trudit ćemo se imati nekoliko kandidata za sve pozicije, dobro ih filtrirati..."

"Potrebno je rasteretiti onu ideju u kratici ABC"

Na pitanje o resoru energetike, za koji su mnogi optuživali Domovinski pokret da ga se želi dočepati, rekao je da su odabrali gospodarstvo "u punom smislu te riječi, jer smatraju da imaju puno toga za reći".

"Potrebno je rasteretiti onu ideju opisanu u kratici ABC – Anything But Croatia", rekao je. Komentirajući "žaljenje članstva što nemamo Ministarstvo kulture i unutrašnjih poslova", rekao je da moraju uvažiti izborne rezultate, sukladno snazi i dogovorenom postotku.

"Najlogičniji je bio dogovor da prvi i treći poslože stabilnu većinu. Velik broj ljudi je imao svoje vizije i planove, ali treba biti realan i da od 76 imate jedna dio i tu treba pokušati usmjeriti kurs na našu stranu.

Ako imamo Plenkovića i činjenicu da je upravljao Hrvatskom u protekla dva mandata i da se nastavi kontinuitet takvog vođenja Hrvatske, logika da kurs treba usmjeriti je sasvim logično. Korekciju kursa Hrvatske jedino možemo napraviti kroz participaciju u vlasti", rekao je.

O SDSS-u

"Mi imamo problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom manjinom. Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća ugodno. S druge strane, jasno smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive", ustvrdio je Penava.

O podjeli u klubu zastupnika nacionalnih manjina, rekao je da su pokazali razumijevanje za HDZ-ovu želju za kontinuitetom nacionalnih manjina u vlasti, no nametnuli su isključivanje SDSS-a iz vlade, što, kako tvrdi, nema veze s manjinama. Još jednom je ponovio da list Novosti napada hrvatsku državu državnim novcem i da im je to bila točka prijepora. ‘Na tome da se taj list više ne financira iz proračuna smo inzistirali i takva jamstva smo dobili’, rekao je.

"Inzistirat ćemo na pitanju financiranja Novosti"

"Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti. Da se napadaju temelji države pod krinkom nacionalnih manjina, gospoda draga, tu se ne slažemo. Tu neće biti nerazumljivih politika koje neće biti nerazumljive širem krugu ljudi. Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo inzistirati", rekao je.