Kina je u ponedjeljak, nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio stvaranje svemirskih snaga koje će biti šesta grana američke vojske, optužila SAD da želi svemir pretvoriti u "bojno polje".

Trump je u petak službeno najavio stvaranje svemirskih snaga prilikom ratifikacije proračuna Pentagona u vrijednosti 738 milijardi dolara.

"Svemir je nova svjetska bojišnica", kazao je tom prilikom Trump.

Glasnogovornik kineske diplomacije Geng Shuang je optužio Washington za "nastavak politike naoružavanja u svemiru" te kazao da SAD želi "svemir pretvoriti u neku vrstu bojnog polja".

"Kina izražava svoju duboku zabrinutost i svoje čvrsto protivljenje", kazao je Geng.

Po njegovim riječima, SAD "krši međunarodni konsenzus o miroljubivom korištenju svemira". Stoga je pozvao međunarodnu zajednicu da donese "pravno obvezujući instrument o kontroli naoružanja u svemiru".

Američke svemirske snage će nakon kopnene vojske, zračnih snaga, mornarice, marinaca i obalne straže postati šesta grana američke vojske.

Proračun za svemirske snage je trenutno ograničen: jedva 40 milijuna dolara za fiskalnu 2020. namijenjeno je za uspostavu tih snaga. Kongres je dao Pentagonu 18 mjeseci da oformi te snage.

Dominacija SAD-a u svemiru ugrožena je razvijanjem tehnoloških kapaciteta Kine i Rusije. Kina je još 2007. uspješno testirala balistički projektil zemlja-zrak za rušenje satelita.