Prije nekoliko dana Pogled.ba je donio vijest kako je stanje na Odjelu pedijatrije SKB Mostar takvo da majke spavaju na stolicama uz krevete djece. Potrebe za hospitalizacijom su tolike da majke ne mogu dobiti krevete uz svoju djecu, a stanje se nije normaliziralo niti sada.

U današnjem obilasku Pedijatrije mogli smo vidjeti da je stanje i dalje izuzetno teško, a bilo je skoro nemoguće doći i do mjesta u čekaonicama.

- Godinama nismo bili u ovakvoj situaciji. Od 1. siječnja do danas popunjeni su svi kreveti, majke su i dalje na stolicama, a svi timovi rade u punom kapacitetu kako bi mogli odgovoriti na sve zahtjeve pacijenata. I dalje je na snazi zabrana posjeta i molimo roditelje za razumijevanje - rekli su za Pogled.ba sugovornici na Odjelu pedijatrije SKB Mostar.

Oni strahuju kako bi stanje u idućim danima i tjednima moglo biti čak i gore nego je to sada slučaj.

- Bojimo se kako će se pojaviti komplikacije kod djece koja su već sada hospitalizirana. Iskustva nas uče da se kao posljedica gripe može javiti upala pluća, a već smo imali veći broj pacijenata sa gripom. Također, i druge infekcije koje liječimo trenutno kod djece mogu dovesti do drugih zdravstvenih komplikacija. Stoga, nismo previše optimistični kada je u pitanje što nas čeka do kraja ovoga mjeseca, možda čak i duže - zaključili su liječnici s kojima smo razgovarali na Pedijatriji SKB Mostar.

Nažalost, uvjeti u kojima se najmlađi pacijenti liječe nisu na razini ostatka SKB Mostar. Pedijatrija je ostala jedini dio ove bolnice koji nije obnovljen ili koji nije dobio nove prostorije. Zbog toga se djeca liječe u uvjetima koji su ispod suvremenih standarda u pedijatriji u svijetu, a liječnici i ostalo bolničko osoblje moraju ulagati više napora kako bi pacijentima pružili odgovarajuću njegu.

Najavljeno je kako bi uskoro trebala početi izgradnja nove Klinike za dječije bolesti SKB Mostar, čime bi i problem smještaja ovoga dijela bolnice bio trajno riješen. Do tada, najmlađi pacijenti će biti i staroj zgradi Pedijatrije koja je već odavno dala svoj maksimum i na kojoj se na svakom koraku vidi potreba za promjenama i poboljšanjima.