Znanstvenici već neko vrijeme proučavaju kako se ponašaju razne životinje tijekom pomrčine Sunca. Tako se otkrilo da se tijekom tog spektakla ptice često vraćaju u svoja gnijezda, neke vrste paukova skidaju svoje mreže, čimpanze se okupljaju u grupe i promatraju taj prirodni fenomen, a krave, recimo, nastavljaju s ispašom.

No, do sada nismo imali puno informacija o tome kako na pomrčinu reagiraju pčele. Iz tog su razloga znanstvenici sa Sveučilišta University of Missouri odlučili iskoristiti pomrčinu Sunca u SAD-u 2017. godine i pratiti ponašanje pčela, piše Science Alert.

Istraživanje

Više od 400 znanstvenika, građana i učenika postavilo je 16 akustičkih stanica na području Oregona, Idaha i Missourija, gdje se zbivala pomrčina. Pomoću tih stanica, koje su se sastojale od malih USB mikrofona, pratili su i bilježili promjene u zujanju pčela. Prikupljene podatke kasnije su poslali na analizu u laboratorij sveučilišta.

„Pretpostavljali smo da će se aktivnost pčela početi smanjivati s jačanjem pomrčine i potpuno prestati kada pomrčina bude potpuna“, rekla je biologinja Candace Galen.

"No, nismo očekivali da će promjena biti tako nagla. Pčele su normalno letjele tijekom razvoja pomrčine, no onda su odjednom, kada je pomrčina bila potpuna, sasvim prestale letjeti“, objasnila je. Na svih 16 lokacija zabilježeno je samo jedno jedino osamljeno zujanje pčele tijekom potpune pomrčine.

Također, netom prije i poslije potpune prekrivenosti Sunca, let pčela trajao je duže i sporije nego prije početka pomrčine. Stručnjaci vjeruju da je to zato što su pčele zamijenile pomrčinu za sumrak te su se počele ponašati kao i inače pri kraju dana; kada se laganim letom vraćaju u košnice.

Pčele uvijek isto reagiraju na mrak

„Istraživanje nam je odgovorilo na pitanje hoće li pčele drugačije reagirati na slabo svjetlo ili tamu u različitim okolnostima ili će reakcija biti ista neovisno o tome lete li npr. pod otvorenim nebom ili ne“, rekla je Galen.

„Sada znamo da potpuna tama potiče kod pčela uvijek isto ponašanje, bez obzira na vrijeme ili kontekst", dodala je.