Glasnogovornik kriznog stožera HNŽ-a Pero Pavlović kazao je kako se na području županije bilježi kontinuiran rast broja oboljelih od Covida-19, a da dnevno budu i do tri smrtna slučaja. Situacija je vrlo ozbiljna u Mostaru, a pogoršava se i u Konjicu te Čitluku.

Situacija je dosta ozbiljna. Brojevi koji govore o zaraženima posebno u Mostaru su ozbiljni i oni nas sve upućuju na to da se moramo dodatno uozbiljiti. Mostar je stalno u vrhu tablice. Konjic je u proteklih nekoliko dana vrlo intenzivno žarište koronavirusa. Pokušavamo preko Zavoda za javno zdravstvo utvrditi što se dogodilo. Konjic je prošao nekoliko razdoblja ozbiljne borbe s koronavirusom. Situacija se dodatno usložnjava i kada je u pitanju Čitluk. Vjerujemo da će i ova općina biti pod nadzorom u smislu lociranja što se događa. Nemamo niti u jednoj općini dobru situaciju, rekao je Pavlović za N1.

U mostarskim bolnicama se pripremaju dodatni kapaciteti. Poručeno je da nitko neće ostati “na ulici”.

Istaknuo je kako su u svakoj školi imaju operativne timove u čijem sastavu su predstavnici roditelja, škole i lokalne samouprave. Oni prate situaciju i predlažu mjere. Ministarstvo obrazovanja im se obratilo s upitom obustaviti školu na sedam dana ili ne. Od njihovog odgovora ovise daljnje mjere.

Želimo sačuvati stabilni zdravstveni sustav. Druga crta obrane su naše škole, da se život u školama odvija kako je to moguće jer imamo značajan broj učenika koji ne mogu pohađati nastavu. Naša namjera je da se nastavni proces očuva i ne prekine, ali sve će ovisiti o brojevima učenika i prosvjetnih radnika izvan sustava, rekao je Pavlović.

Apelirao je na sve građane da poštuju 3-4 ključne mjere kako bi pomogli u usporavanju širenja virusa i pomogli svima, pa i zdravstvenom sustavu.

Naši ljudi su pokazali da se mogu nositi sa svim izazovima. Sada nas očekuje neizvjesna budućnost. Brojevi zaraženih će odrediti našu sudbinu sljedećih tjedana, ali bojim se i mjeseci, zaključio je Pavlović.

(www.jabuka.tv)