Članovi Komunističke partije Libanona formirali su dobrovoljačku gerilsku grupu koja će se boriti protiv Islamske države i Fronta Al-Nusra u predjelima te zemlje koji se graniče sa Sirijom, javila je Russia Today.

"Ad hoc" gerila će patrolirati dolinom Beka na istoku zemlje, navodi ta satelitska TV na engleskom jeziku, dodajući kako svi mještani smatraju dužnošću da se dobrovoljno priključe toj grupi, zbog prijetnje islamskog ekstremizma i svakodnevne paljbe na manje od deset kilometara od granice.

Skoro svaka obitelj u svakom selu te oblasti ima dobrovoljca u toj grupi i zna rukovati oružjem, navodi Russia Today.

"Do sada nije bilo izravnih borbi protiv islamske države i Al-Nusre. Ovdje smo kao podrška iza linija libanonske vojske. Sigurno ima nekih manjih grupa boraca u planinama a mi smo tu da ih detektiramo i pronađemo", rekao je jedan od komunističkih boraca.

Neimenovani pripadnik gerile rekao je kako je glavna razlika od pokreta Hezbolah u tome što novu grupu sačinjavaju pripadnici različitih libanonskih verskih frakcija - suniti, šiiti i Druzi, kao i da je gerila pretežno sekularna, različita od libanonske vojske i nije klasična vojska, prenio je Tanjug.
 

Nakon što su džihadisti jednom prilikom opkolili i napali kontrolni punkt libanonske vojske, a kasnije preuzeli kontrolu nad gradom Arsal, 124 kilometra sjeveroistočno od Bejruta, drugi pogranični gradovi žive u stalnom strahu da bi se slično moglo dogoditi i njima, navodi Russia Today.

"Imamo snažnu želju da se borimo protiv ektremista. Nećemo napustiti ovu zemlju do posljednje kapi naše krvi i braniti poslednji metar", rekao je jedan od boraca.

Libanonska Komunistička osnovana je 1924. godine i nije imala uspjeha na izborima proteklih godina, međutim, borci su uvjereni da mogu mnogo učiniti, prenio je Tanjug navode ruske televizije. (bljesak.info)