Papa Franjo iskoristio je svoju novogodišnju poruku u subotu da uputi jasan poziv da se prekine nasilje nad ženama, rekavši da je to uvreda za Boga.

Papa Franjo služio je misu u bazilici Svetog Petra na dan kada Rimokatolička crkva obilježava i svetkovinu Svete Marije Bogorodice, kao i godišnji Svjetski dan mira.

Činilo se da je Franjo u subotu bio u dobroj formi nakon neobjašnjivog incidenta u novogodišnjoj noći gdje je prisustvovao misi, ali u posljednjem trenutku nije ju predvodio kako se očekivalo.

Na početku mise u subotu, prošao je cijelom dužinom centralnog prolaza bazilike, za razliku od petka navečer, kada je izašao sa sporednog ulaza blizu oltara, javlja Reuters.

Papa pati od išijasa koji uzrokuje bol u nogama i to mu ponekad onemogući da stoji duže vrijeme.

Franjo je svoju novogodišnju homiliju posvetio temama majčinstva i žena, rekavši da su one te koje drže na okupu konce života, i iskoristio je da uputi poziv da se prekine nasilje nad njima.

''A budući da majke daruju život, a žene drže svijet na okupu, uložimo više napora da promoviramo majke i zaštitimo žene'' - rekao je Franjo.

''Koliko je nasilja usmjereno protiv žena! Dosta! Povrijediti ženu znači vrijeđati Boga'' - rekao je.

Tijekom italijanskog televizijskog programa prošlog mjeseca, on je rekao ženi koju je pretukao njen bivši muž da se muškarci koji vrše nasilje nad ženama upuštaju u nešto što je "skoro sotonsko".

Otkako je pandemija COVID-19 počela prije skoro dvije godine, papa Franjo se nekoliko puta izjasnio protiv nasilja u obitelji, koje se povećalo u brojnim zemljama otkako su mjere protiv Covida mnoge žene ostavile zarobljene sa svojim nasilnicima.