Papa Franjo je upozorio stanovnike Latvije, koji već gotovo 30 godina više nisu dio Sovjetskog Saveza, da poštuju svoju teško stečenu slobodu te da ne zaborave one koji su se za nju žrtvovali.

Papa je u posjetu Litvi, Latviji i Estoniji, baltičkim zemljama koje se ponovno pribojavaju neprijateljski nastrojene Rusije.

"Dobro znate cijenu slobode, koju morate iznova osvajati svaki put", obratio se papa Franjo predsjedniku Raimondsu Vejonisu te diplomatskom zboru nedugo nakon što je iz Litve doputovao u glavni grad Latvije.

Sve su tri zemlje najprije stekle nezavisnost od Ruskog Carstva prije 100 godina, nakon čega su bile pripojene Sovjetskom Savezu 1940., okupirane od nacista tijekom Drugog svjetskog rata te su bile sovjetske satelitske republike sve do 1991.

"Ako danas možemo slaviti, to je zbog onih koji su utabali staze i otvorili vrata budućnosti te su na buduće naraštaje prenijeli odgovornost da čine isto", rekao je Papa prije nego što je položio cvijeće na Spomenik slobode u Rigi.

Nacisti su prilikom okupacije Latvije za vrijeme Drugog svjetskog rata ubili približno 70.000 Židova, dok su sovjetske vlasti kasnije deportirale oko 60.000 Latvijaca u Sibir.

Sve su tri zemlje članice Europske unije i NATO saveza, a s Rusijom dijele kopnenu granicu.

"Sudbine baltičkih zemalja u 20. stoljeću svjedoče činjenici da podijeljena Europa dovodi samo do patnje", rekao je Vejonis Papi.

Nakon što je Rusija 2014. pripojila Krim, porastao je strah da bi baltičke države mogle biti sljedeće na popisu Moskve, zbog čega su postrožene obrambene mjere te je na područje poslano nekoliko tisuća NATO-vih vojnika.