Rimokatolička Crkva ne bi smjela imati "doživotne vođe", jer bi mogla postati poput država pod diktaturom, izjavio je u petak papa Franjo koji je u više navrata kazao da će se radije povući nego vladati do kraja života bude li smatrao da zbog zdravlja ili drugih razloga ne može voditi Crkvu s 1,2 milijarde vjernika.

"Neka bude sasvim jasno. Jedini koji je u Crkvi nezamjenjiv je Duh Sveti", kazao je 78-godišnji papa Franjo pred 30.000 ljudi okupljenih na svekršćanskom skupu na Trgu sv. Petra, prenosi Reuters.

Papa Franjo je kazao da bi trebalo postojati "vremensko ograničenje" za dužnosti u Crkvi.

Dajući do znanja da se njegove izjave ne odnose samo na kler, Franjo je istaknuo da bi to vremensko ograničenje trebalo postojati za sve položaje u Crkvi.

"U Crkvi nema doživotnih vođa. To se pojavljuje u zemljama s diktaturom", rekao je Papa.

U veljači 2013., njegov prethodnik, papa Benedikt XVI. postao je prvi poglavar Rimokatoličke crkve u posljednjih 600 godina koji se povukao s položaja.

Franjo je u ožujku za meksičku televiziju ocijenio da se to što je učinio Benedikt "ne bi smjelo smatrati iznimkom". U istom razgovoru je, međutim, izjavio da mu se ne sviđa ideja o automatskom umirovljenju papa kada dosegnu određenu starost, recimo 80 godina.