Papa Franjo obilježio je prvi papinski posjet Irskoj u 39 godina priznanjem o propustu crkvenih vlasti da se na primjeren način obračunaju s “gnjusnim” zločinom pedofilije u svojim redovima koji i dalje predstavlja sramotu za katoličku zajednicu, javlja u subotu Reuters.

Papa Franjo stigao je u subotu u Irsku, u prvi posjet jednog Pape toj zemlji od 1979. kada je Smaragdni otok posjetio papa Ivan Pavao II., u društvo koje se od tada dosta promijenilo i koje je uzdrmano skandalima svećeničkog zlostavljanja djece zbog kojih Katolička crkva ponovo proživljava krizu.

“Ne mogu a da ne priznam ozbiljan skandal u Irskoj koji je rezultat zlostavljanja mladih ljudi od strane pripadnika Crkve koji su bili odgovorni za njihovu zaštitu i naobrazbu. Propust crkvenih vlasti – biskupa, vjerskih velikodostojnika, svećenika i ostalih – da se suoče s tim gnjusnim zločinima, opravdano je izazvao zgražanje i bijes te i dalje predstavlja sramotu za katoličku zajednicu”, kazao je Papa.

No, također je pozvao Irsku da ne zaboravi “moć kršćanske poruke” koja je održala zemlju u prošlosti i koja to može činiti i u budućnosti.

Susret s premijerom i predsjednikom

Premijer Leo Varadkar,  homoseksualac koji je bio dio uspješne kampanje za legalizaciju istospolnih brakova i liberalizaciju pobačaja, kazao je da su zbog zločina pedofilije u Crkvi “rane još uvijek otvorene” te da “treba još puno učiniti kako bi se  postigla pravda, istina i zacijelile rane žrtava i preživjelih”.

“Sveti Oče, molim vas da iskoristite svoj položaj da se to učini ovdje u Irskoj i diljem svijeta (…) moramo se sada pobrinuti da se s riječi prijeđe na djela”, kazao je premijer.

Papa Franjo posjet Irskoj započeo je susretom s predsjednikom Michaelom D. Higginsom u njegovoj rezidenciji, gdje se sastao i s azilantskom obitelji iz Sirije, ponovo uputivši poziv za pronalaženje rješenja za izbjegličku krizu.

Papa u nedjelju putuje u  Knock, selo na zapadu zemlje na kojem je katolicizam urezao duboki trag i koji godišnje posjeti 1,5 milijuna hodočasnika. Svoj će posjet Irskoj zaokružiti misom u dablinskom parku Phoenix kojim dominira veliku križ, podignut tijekom posjete Ivana Pavla II.

Vozio se u plavoj Škodi

Za misu je prodano 500.000 karata, iako je neodređeni broj kupila skupina za bojkot “Reci NE Papi” (Say Nope to the Pope) koja poziva građane da kupe kartu i ne odu na misu.

Planirani su i neki prosvjedi sa slikama žrtava svećeničkog zlostavljanja, a na mjestu bivšeg crkvenog utočišta za nevjenčane majke, gdje je 2014. otkriven neobilježen grob s ostacima stotina beba, bit će održano bdijenje.

Dublinski most Ha’apenny okićen je zastavama u duginim bojama i ljubičastim kišibranima kojima se podupire zaređenje žena kao i plavim vrpcama kao simbolom solidarnosti sa žrtvama svećenićkih zlostavljanja.

No, slike Pape su na naslovnicama svih novina i na ulicama Dublina vlada uzbuđenje.

“Oduševljen sam njegovim dolaskom, mislim da je to velika promjena u odnosu na posljednjih par godina i loših vijesti za Crkvu. Mislim da je ovo prilika za malo slavlja i za trenutak da sagledamo gdje se trenutno nalazimo”, kazao je Kyle O’Sullivan iz Dublina.

Papa i dalje odbija limuzine i blindirana vozila te se ulicama Dublina provozao u plavoj Škodi.

Dnevnik.ba