Poljski biskupi izostavili su u pismu kojim se katoličku mladež poziva na Svjetski dan mladih u Poljskoj ovaj tjedan ime njihova domaćina, pape Franje, kojemu će to biti prvi posjet toj zemlji.

Umjesto toga biskupi spominju bivšeg papu Ivana Pavla II. rođenog u Poljskoj i jako cijenjenog zbog njegove uloge u poticanju nacije da se suprotstavi komunistima. Papa Ivan Pavao II., koji je umro 2005., proglašen je svetim 2014. godine.

Iako će papa Franjo, a ne duh njegova prethodnika, biti domaćin Svjetskog dana mladih, činjenica što ga se ne spominje odraz je nezadovoljstva dijela visokog svećenstva zbog njegovih poziva da Crkva bude inkluzivnija i milosrdnija, poruke koja se ne podudaraju s propovjedima u mnogim poljskim crkvama.

"Apsolutno sam uvjeren da će susret pape Franje i poljske Crkve biti izazovan za obje strane", rekao je Jaroslaw Makowski, liberalni poljski teolog.

"Kada je bio pozvan u Poljsku 2013., nije bio poznat... Ali nakon nekoliko mjeseci postalo je jasno da on nije ono što se očekivalo.. nego netko tko želi protresti Crkvu i skrenuti je s puta na koji je poljska Crkva navikla."

Iako se otvorene kritike argentinskog Pape rijetko mogu čuti, poljski biskupi ne slažu se javno s njegovim stavovima o pitanjima kao što su homoseksualci i razvod braka, strahujući da bi mogao razvodniti Crkvena učenja.

Glasnogovornik Poljske biskupske konferencije rekao je da je pismo kojim se pozivaju mladi samo jedan od mnogih dokumenata objavljenih o tom događaju. "Papa je nezaobilazni dio Svjetskog dana mladih", rekao je.

Vatikan očekuje da će se na petodnevnim događanjima povodom Svjetskog dana mladih, koji počinju u srijedu u Krakovu, okupiti više od milijun i 500 tisuća mladih iz cijelog svijeta.

Papa Ivan Pavao II. bio je nadbiskup Krakova prije nego je 1978. postao Papa.

Stopa razvoda u Poljskoj blizu je europskog prosjeka, a broj ljudi koji redovito pohađaju misu smanjio se za gotovo 10 postotnih bodova u zadnjih deset godina na oko 40 posto.

Ovo je petnaesto apostolsko putovanje pape Franje, a 23. država koju posjećuje.

Sveta misa u Gospinu svetištu Jasna Gora, posjet nacističkim sabirnim logorima Auschwitz i Birkenau, te prolaz kroz Sveta vrata u svetištu Božanskog milosrđa u Krakovu bit će glavni događaji Papina apostolskoga putovanja u Poljsku, od 27. do 31. srpnja, u prigodi 31. Svjetskog dana mladih. Susret s mladima iz cijeloga svijeta također će se odvijati u tri dijela: doček pape Franje, molitveno bdijenje te sveta misa, najavio je Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, a prenio je Vatikanski radio.

On će pohoditi katedralu u Krakovu i svetište Czestochowu, koja su bogata poviješću i poljskim simbolima, kao što je poznata slika Crne Gospe. Trećeg dana boravka u Poljskoj, Papa će posjetiti nacistički sabirni logor u Poljskoj Auschwitz- Birkenau, udaljen tridesetak kilometara od Krakova.

Nakon Auschwitza Papa će posjetiti samostan u Krakovu, u kojem je živjela sveta Faustina Kowalska, promicateljica pobožnosti Božanskoga milosrđa, a potom i svetište svetoga Ivana Pavla II. gdje će navečer u obližnjem 'Kampusu milosrđa' sudjelovati u bdijenju s mladima, a sveta će misa u nedjelju prije podne biti vrhunac Svjetskoga dana mladih, kazao je pater Lombardi.