Papa Franjo rekao je da narod Argentine pati te da se nada da će poći na svoje prvo putovanje u domovinu u drugoj polovici ove godine. Ured argentinskog predsjednika Javiera Mileija u četvrtak je priopćio da je pozvao 87-godišnjeg Franju u posjet, pružajući maslinovu grančicu nakon što je aktualni šef države posljednjih godina napadao katoličkog vođu.

"Da, zabrinut sam jer ljudi mnogo pate. Ovo je težak period za zemlju", rekao je odgovarajući na pitanje o Argentini tijekom sinoćnjeg intervjua za talijanski televizijski program. Argentina je suočena s najgorom gospodarskom krizom u više desetljeća i Milei je rekao da nema alternative oštrom i bolnom fiskalnom šoku za popravljanje situacije.

Nakon što je preuzeo dužnost u prosincu, Milei, koji je ranije papu nazvao "imbecilom", predstavio je niz ekonomskih mjera koje bi trebale izvući Argentinu iz troznamenkaste inflacije, rastućeg siromaštva i nedostatka rezervi.

Telefonski su razgovarali nakon što je novi predsjednik izabran

"Postoji mogućnost putovanja u drugom dijelu godine. Došlo je do promjene vlasti, ima novih stvari", rekao je Franjo. Rekao je da će se eventualno putovanje u Argentinu održati nakon kolovoza, kada planira posjetiti neke zemlje Polinezije.

"Nakon toga, put u Argentinu, ako bude moguće, ali volio bih ići. Prošlo je 10 godina. Mislim da mogu ići", rekao je u intervjuu videovezom iz svoje rezidencije u Vatikanu. Prije nego što je postao predsjednik, Milei je iznio niz napada na papu nazivajući ga "imbecilom koji brani socijalnu pravdu" i "predstavnikom zla na Zemlji".

U rujnu su svećenici iz siromašnih četvrti Buenos Airesa, papinog rodnog mjesta, održali misu u obranu Franje i osudili Mileijeve napade na njega. Franjo i argentinski predsjednik razgovarali su telefonom u studenom, nakon što je Milei izabran.

Franjo je bio na više od 40 putovanja izvan Italije, uključujući mnoga u Latinsku Ameriku, otkako je prije gotovo 11 godina izabran za prvog latinoameričkog papu, ali otada još nije posjetio Argentinu.