Kako bi se zaustavilo pogoršanje ukrajinske krize, papa Franjo u svojem nedjeljnom angelusu na Trgu svetog Petra pozvao je da se srijeda, 26. siječnja odredi Međunarodnim danom molitve za mir. Ocijenio je i da trenutačne napetosti ugrožavaju sigurnost Europe s golemim posljedicama.

Papa Franjo je tijekom svog tjednog obraćanja i blagoslova hodočasnika i turista na vatikanskom Trgu svetog Petra pozvao na pozvao na dijalog kako bi se smirila ukrajinska kriza.

Američki i ruski diplomati u petak nisu uspjeli postići napredak u pregovorima o Ukrajini, iako su se dogovorili da će nastaviti dijalog.

Američki šef diplomacije Antony Blinken u petak je zaprijetio brzim i ozbiljnim sankcijama ako Rusija pokrene invaziju na Ukrajinu.

Velika Britanija je u nedjelju pak optužila Kremlj da pokušava postaviti prorusku vladu u Kijevu.

- Sa zabrinutošću pratim sve veće tenzije koje prijete biti novi udarac miru u Ukrajini i donose sumnju u europsku sigurnost, s još većim posljedicama, rekao je Franjo.

Pozvao je sve ljude dobre volje da se iduću srijedu mole kako bi sve političke inicijative bile na korist ljudskom bratstvu, a ne partikularnim interesima. Vatikan još nije otkrio kako će Franjo obilježiti taj dan.

Oni koji idu za svojim interesima na štetu drugih preziru svoj ljudski poziv, jer smo svi stvoreni kao braća, zaključio je.