Papa Franjo pozvao je u srijedu vlade da se bore protiv dječjeg rada, poručivši kako je užasno da djeca, koja bi se trebala igrati, rade ili skupljaju smeće na odlagalištima ne bi li nešto prodali.

Papa je na općoj audijenciji također govorio da su u brojnim zemljama ljudi eksploatirani u sklopu sive ekonomije te da rade bez povlastica i pravne zaštite.

Pomislimo na žrtve rada, na djecu koja su prisiljena raditi. To je strašno, rekao je.

Međunarodna organizacija rada, agencija UN-a, objavila je u izvješću prošle godine da je broj djece radnika porastao na oko 160 milijuna u svijetu u 2020.

Djeca koja su u dobi kada bi se trebala igrati prisiljena su raditi kao odrasli. Sjetimo se te djece, jadnih malih stvorenja koja kopaju po deponijima smeća tražeći nešto korisno za trgovinu ili prodaju, poručio je Papa u većinom improviziranom obraćanju.

U izvještaj Međunarodne organizacije rada, koji je izrađen u suradnji s UN-ovom agencijom za djecu UNICEF, navodi se da je po prvi puta u 20 godina, na početku pandemije, zaustavljen napredak po pitanju smanjenja dječjeg rada.

Papa je kazao da je nedostatak poslova “socijalna nepravda” te da, iako su donacije i potpora nezaposlenima važni oni ne daju čovjeku dostojanstvo.

Vlade moraju svakome dati mogućnost da zarađuju za kruh jer im to daje dostojanstvo, rekao je Papa.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada najviše djece radnika je u Africi, oko 72 milijuna, od kojih 43 posto obavlja opasan posao, prenosi Hina.

Franjo je na audijenciji zamolio za trenutak šutnje kako bi se sjetil nezaposlenih, žrtava industrijskih nesreća i onih koji su si oduzeli život nakon što su u pandemiji izgubili posao.