Na desetke tisuća katolika i nekoliko tisuća muslimana sudjelovalo je danas u Abu Dhabiju na jedinstvenoj misnoj svečanosti koju je predvodio papa Franjo, prvi poglavar Katoličke Crkve u povijesti na Arapskom poluotoku.

Oko 135 tisuća štovatelja okupilo se na stadionu Zayed u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi vidjeli papu koji je došao promovirati međuvjerski dijalog, javlja HINA.

“Za mene kršćana ovo je jedan od najvažnijih dana u životu”, rekao je Thomas Tijo, 44-godišnjak iz Kerale koji živi u UAE.

“Daleko smo od doma i ovo je kao utjeha. Pažljivo ću slušati što će papa govoriti”, rekao je Tijo držeći svog trogodišnjeg sina Marcusa i prisjećajući se da je papu Ivana Pavla vidio kao dječak 1986. u Kerali.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) dom su za oko polovice od dva milijuna katolika koji žive na Arapskom poluotoku.

Papa Franjo, koji je pristigao u nedjelju na poziv princa Abu Dhabija, osudio je ratove, među kojima je spomenuo posebno onaj u Jemenu, i pozvao na veću suradnju kršćana i muslimana.

Ušao je na stadion u bijelom džipu otvorenog krova, a ljudi su noseći bejzbolske kape s logom stadiona fotografirali njegov dolazak.

Katolici vjeruju da je papa Kristov poslanik na zemlji i da je sudjelovanje na papinoj misi osobito posebno.