Sveti Otac je u petak objavio zakon o sprječavanju i o suzbijanju nasilja nad malodobnicima i ranjivim osobama, pa tako i spolnog zlostavljanja, koji će se primjenjivati za službenike Vatikana i na diplomatski zbor

Zakon predviđa dvadesetogodišnji rok za prijavu nasilja, nakon kojega nastupa zastara, a počinje teći nakon 18. godine u slučaju zlostavljanja malodobnika.

Jedan članak predviđa obvezu prijave, osim ako se priznanje nije dogodilo u sakramentu ispovijedi. Za neprijavljivanje zlostavljanja može se odrediti novčana, pa i zatvorska kazna.

Zakon je popraćen apostolskim pismom koje Papa donosi na vlastitu inicijativu, posvećenom 'zaštiti malodobnika i ranjivih osoba' u Rimskoj kuriji te u Vatikanskom gradu.

U njemu papa Franjo podsjeća da žrtve iskorištavanja i zlostavljanja imaju pravo da ih se 'primi, sasluša i prati'.

Žrtve i njihove obitelji moraju dobiti 'duhovnu, liječničku, psihološku i pravnu pomoć', piše Sveti Otac.

Osoba osuđena za zlostavljanje malodobnika ili ranjive osobe mora biti 'razriješena dužnosti'. No i njoj treba osigurati potrebnu psihološku i duhovnu pomoć radi njezina 'povratka u društvo', dodaje Papa.

Usto naglašava da se mora sve učiniti kako bi se nepravedno optuženima vratio dobar glas.

Tekst usto preporučuje formacijske programe za osoblje Rimske kurije i ustanova povezanih sa Svetom Stolicom. Predviđa i nadzor nad izborom osoblja, pa i volontera, koji rade s malodobnicima i s ranjivim osobama.

Sveta Stolica je još 2011. zatražila od biskupskih konferencija da donesu smjernice za postupanje u slučaju spolnog zlostavljanja, ali je Vatikan ostao u pravnom vakuumu u tom pitanju, prenosi Hina.