Papa Franjo je u nedjelju rekao da je pandemija pogoršala neke obiteljske probleme, te je pozvao parove da potraže pomoć i da uvijek pamte tri ključne riječi u braku: "Molim, hvala i izvini".

Papa Franjo je napisao pismo bračnim parovima koje je objavljeno u nedjelju. Papa je rekao da namjerava da pismo bude njegov "božićni poklon bračnim parovima."

Pozvao ih je da nastave da rađaju djecu kako bi se borili protiv "demografske zime" koja je u Italiji dovela do jednog od najnižih nataliteta u svijetu.

Prema njegovim riječima, blokade i karantena primorali su obitelji da provode više vremena zajedno.

Primijetio je da je takvo nametnuto zajedništvo ponekad testiralo strpljenje roditelja i braće i sestara, a u nekim slučajevima dovelo do stvarnih poteškoća.

"Postojeći problemi su se pogoršavali, stvarajući sukobe koji su u nekim slučajevima postali gotovo nepodnošljivi. Mnogi su čak doživjeli i prekid veze", napisao je papa Franjo.

Podsjetio je roditelje da raspad braka posebno teško pada djeci, koja u roditeljima gledaju kao na stalan izvor stabilnosti, ljubavi, povjerenja i snage.

"Raspad braka uzrokuje ogromnu patnju. Djeca na kraju moraju trpjeti bol jer vide svoje roditelje koji više nisu zajedno", rekao je papa Franjo.

Pozvao je roditelje da i dalje traže pomoć kako bi pokušali prevladati sukobe navodeći da oprost liječi svaku ranu.

Rekao je da su tri najvažnije riječi u braku: "Molim, hvala i izvini".

Pozvao je obitelji da odlože svoje mobilne telefone za stolom i razgovaraju.

"Tužno je vidjeti obitelj na ručku, svako sa svojim mobilnim telefonom ne razgovara jedni s drugima, svi razgovaraju mobilnim telefonom", rekao je Papa.