Svijet se suočava s izazovom civilizacije u globalnom pokušaju da se smanje klimatske promjene, rekao je danas papa Franjo u poruci klimatskom summitu UN-a u Madridu.

"Suočavamo se s izazovom civilizacije u svrhu zajedničkog dobra i promjene perspektive", rekao je Papa, glasni zagovornik kampanje za klimu.

"Ostaje nam još malo mogućnosti i ne smijemo dopustiti da se zatvore. Moramo napredovati ovom prigodom odgovornim akcijama na ekonomskom, tehnološkom, socijalnom i obrazovnom polju, sa sviješću o tome kako su naše akcije međusobno ovisne", dodao je.

"Ne smijemo ostavljati teret mladim generacijama"

Aludirajući na pokret Fridays for Future, Papa je rekao kako "mladi ljudi danas pokazuju povišenu osjetljivost za kompleksne probleme koji nastaju iz klimatskih izvanrednih situacija".

"Ne smijemo ostavljati teret mladim generacijama da preuzimaju probleme koje su prouzročile prijašnje generacije", naglasio je.

"Umjesto toga trebali bismo im dati mogućnost da upamte naš naraštaj kao onaj koji je djelovao iskrenom, odgovornom i hrabrom svjesnošću. To je temeljna potreba za suradnjom kako bi se sačuvao i kultivirao naš zajednički dom", zaključio je Papa.